Kemi on liittynyt Hinku-verkostoon, jossa pyritään kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

Kemin kaupunki on liittynyt ilmastotyön edelläkävijöihin, Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoon (Hinku). Hinku-verkostoon liittyessään Kemin kaupunki sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Kemi on tehnyt pitkäjänteisesti työtä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi: Kemin kaupunki sitoutui YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin jo vuonna 2017. Seuraavana vuonna Vihreä Kemi -toimintamalli sisällytettiin kaupunkistrategiaan ja sitoumuksia toteuttamaan käynnistettiin Vihreä ja kestävä Kemi -hanke (rahoittaja EAKR/Lapin liitto).

Vuonna 2019 Kemille myönnettiin ISO 14001:2015 -ympäristösertifikaatti ensimmäisenä mannersuomalaisena kuntana. Hinku-verkostoon liittyminen toimii hyvänä jatkumona ja täydentäjänä kaikille näille päätöksille ja toimenpiteille.

-Meillä pohjoisessa kiinteistöjen lämmitys on isossa päästöroolissa. Siksi Kemin Energia ja Vesi Oy:n rakenteilla oleva lämpölaitos, joka pudottaa hiilidioksidipäästönsä kolmannekseen nykyisestä, on yksi merkittävimmistä askelista kohti Hinku-tavoitetta ja hiilineutraaliuttakin, Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen projektipäällikkö Eija Kinnunen sanoo.

Kuntaorganisaatio aiheuttaa päästöistä keskimäärin noin 10 prosenttia, asukkaat 50 ja yritykset noin 40 prosenttia.

-Tärkeää on nyt saada kuntalaiset ja yritykset innostumaan mukaan. Kaupunki toimii mahdollistajana ja kumppanina. Päästövähennykset vaikuttavat myös kuntalaisten hyvinvointiin ja parantavat yritysten liiketoimintaedellytyksiä, vs. kaupunginjohtaja Jukka Vilén sanoo.

Kemin liittymisen myötä Hinku-verkostossa on jo 74 kuntaa ja niiden yhteenlaskettu asukasluku on 1 909 400. Hinku-verkostoa vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

SYKEn teettämän selvityksen mukaan Hinku-kuntien päästöt ovat vähentyneet vuodesta 2007 keskimäärin 26 prosenttia, Kemissä vastaava luku on 34.

Hinku-verkostoon kuuluvilla kunnilla ilmastopäästöt ovat keskimäärin 3,1 prosenttia alemmalla tasolla kuin mitä ne olisivat ilman verkoston jäsenyyttä. Valtaosa Hinku-kunnista kokee, että verkostoon kuuluminen on tehostanut niiden ilmastotyötä.

(Lähde: Kemin kaupunki)

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *