Keskustavihreää voi löytyä paitsi puistoista, myös viherkatoilta ja seiniltä.

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry on laatinut suosituksen keskustavihreälle.  Sen mukaan kasvit parantavat ilman laatua, sitovat hiilidioksidia ja vaimentavat liikennemelua ylläpitäen luonnon monimuotoisuutta.

Vihreä osataan nykyään liittää rakennuksiin. Myös viherkatot ovat lisääntyneet. Viherkäytävät yhdistävät ympäröivään luontoon. Kaupunkipuistot ovat esimerkkejä kattavista viherverkostoista. Kaupunki-, kortteli ja parvekeviljely ovat yleistymässä.

-Keskustavihreä on elimellinen osa kymmenessä kansallisessa kaupunkipuistossamme, jotka ovat määrätietoisesti toteutettuja isoja kokonaisuuksia, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä rohkaisee keskustakehittäjiä.

-Hyvä periaate onkin, että keskustavihreä liittyy väljempään taajamarakenteeseen ja luontoympäristöön ja yhdessä niiden kanssa muodostaa kullekin kaupungille ominaisen virkistysaluekokonaisuuden.

Keskustavihreä voi olla satoja vuosia vanhaa puistokerrostumaa. Sillä on keskeinen merkitys kaupungin identiteetille, yhteiselle muistille ja vierailijoiden kokemukselle. Esplanadit ja asemapuistot ovat tästä esimerkkejä.

Vihreä sopii myös taiteeksi ja taiteen kehykseksi. Vihreitä taideideoita nousee esiin jatkuvasti. Puistot tarjoavat myös luonnonläheisen ympäristön kaupunkitapahtumille.

-Pelkkä vihreä ei riitä, on huolehdittava myös ruskeasta eli maaperän hyvinvoinnista. Vesi on sininen ja monessa kaupungissa ylivoimaisesti tärkein luontoelementti. Vihreän lisääminen keskustoissa, samalla kun tiivistetään rakennettua ympäristöä, on tulevaisuutta, suositusta valmistellut Elävät Kaupunkikeskustat Ry:n hallituksen jäsen TkT Aulis Tynkkynen toteaa.

Pääkaupungissa keskustelussa on nyt Elielinaukio. Hehtaarin kokoinen alue, tai sen osa, voisi olla viisaan, tiiviisti toteutetun keskustavihreän johtotähti Suomessa: kohtaamispaikka vihrein taidekehyksin ja kaupunkinäyttämönä pientapahtumille vaimentaen liikennehälyn taustalle.

-Vihreää lisäämällä voidaan kaupunkikeskustoista tehdä viihtyisämpiä, mikä kasvattaa niiden vetovoimaa. Viihtyisä ja toimiva keskusta, jossa on monipuolinen palvelutarjonta, houkuttelee ihmisiä asioimaan ja viettämään aikaa, toimitusjohtaja Tiina Oksala Helsingin Yrittäjistä painottaa.

Kaupunkikeskustojen suositukset löytyvät tästä.

(Lähde: Elävät Kaupunkikeskustat ry.)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *