Lappeenrannan edustajat riemuitsivat Euroopan vihreimmän kaupungin tittelistä. Kuvakaappaus kaupungin Instagram-tililtä.

Lappeenrannan kaupunki on voittanut Euroopan vihreimmän kaupungin eli European Green Leaf 2021 -tittelin Euroopan komission järjestämässä kilpailussa. Voitto ratkesi 8.10.2020 illalla Lissabonissa. Tittelin sai tämän vuoden kisassa kaksi kaupunkia. Lappeenrannan lisäksi sen sai Gabrovo Bulgariasta.

European Green Leaf 2021 -tittelistä kilpailivat alle 100 000 asukkaan kaupungit. Finaalissa Lappeenrannan ja Gabrovon lisäksi olivat  tanskalaiskaupungit Helsingør, Nyborg ja Ringkøbing-Skjern.

Tuomariston mukaan Lappeenrannan kaupunki on tuonut näkyvästi esille oman sitoutuneisuutensa ilmastotyön kehittämisessä. Kaikki tähtää kaupungin päätavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2030.

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen pitää palkintoa hienona tunnustuksena laajasta ja monipuolisesta työstä, jota on vuosien varrella tehty.

− Tämä on meille tärkeä osoitus siitä, että olemme tehneet asioita oikein. Erityisesti ilmastonmuutoksen hillitsemistä täytyy kuitenkin jatkaa entistä tehokkaammin yhdessä asukkaiden, yritysten ja LUT-yliopiston kanssa, Räsänen sanoo Lappeenrannan kaupungin tiedotteessa.

European Green Leaf –tittelin lisäksi kaupunki saa palkintona 75 000 euroa, joka aiotaan käyttää Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan hyvien käytäntöjen jakamiseksi sekä uusien avauksien tekemiseksi erityisesti energia- ja ilmastotoimenpiteiden sekä luonnon monimuotoisuuden hyväksi, kertoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

− Aloitimme jo vuoden 2019 lopulla suunnittelemaan vuodelle 2021 erilaisia tapahtumia sekä toimintaa eri sidosryhmien kanssa. Luvassa on paljon erilaisia paikallisia tapahtumia, luontokohteiden ehostamista ja vesiasioita esittelevä näyttö Lappeenrannan satamaan. Järjestämme myös kansainvälisiä webinaareja ja muutaman kansainvälisen konferenssin. Tavoitteemme olla kansallisena ja kansainvälisenä vihreänä lähettiläänä saa tästä voitosta lisää tukea ja apua. Palkinto mahdollistaa ja edistää ympäristöystävällisten toimenpiteiden toteutumisen nyt ja tulevaisuudessa.

European Green Leaf 2021 -tittelin myötä Lappeenranta pääsee viettämään voittovuotta ja tekemään näin ollen yhteistyötä entistä vahvemmin Lahden kaupungin kanssa. Lahti varmisti isompien kaupunkien European Green Capital -sarjassa vuoden 2021 -tittelin jo viime vuonna.

Tänä vuonna yli 100 000 asukkaan kaupunkien sarjassa, European Green Capital  Award 2022 -tittelin voitti Grenoble Ranskasta.

Lue myös:

Lappeenrannassa hulevesiä puhdistetaan uudella tekniikalla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *