Pumppaamon pumput paineistavat jätevettä viemäriverkostossa kohti jätevedenpuhdistamoa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpumppaamo Vantaan Ylästöntiellä uusitaan. Pumppaamon kapasiteetti nousee ja samalla se uudistuu teknisesti.

Pumppaamojen ja viemäreiden saneerauksella parannetaan toimintavarmuutta ja vähennetään häiriöitä, joista pahimmillaan voi syntyä jäteveden ylivuoto maastoon tai vesistöön.

Vuonna 1983 rakennetun Ylästöntien pumppaamon uusimisen hankesuunnitelman kustannusarvio on 2,6 miljoonaa euroa. Uuden pumppaamon tilavan imualtaan avulla voidaan viivyttää jätevettä nykyistä huomattavasti paremmin, joka auttaa jäteveden kapasiteetin hallintaa vika-, huolto- ja rankkasadetilanteissa.

– Ylästöntien pumppaamon saneeraus on hyvä esimerkki toimintavarmuuden ja ympäristön hyväksi tekemistämme investoinneista, toteaa toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

– Myös esimerkiksi Blominmäen puhdistamon rakentamisen yhteydessä tehdään merkittäviä verkosto- ja pumppaamomuutoksia Espoon alueella ja niiden yhteydessä voidaan ratkaista tulvaherkkien alueiden ongelmia, Inkinen kertoo.

Jätevedenpumppaamoita on saneerattu voimakkaasti viime vuosina ja niitä saneerataan edelleen useita vuosittain. Myös uusia pumppaamoita rakennetaan ja viemäriverkostoa uudistetaan jatkuvasti.

Aikanaan rakennettua Helsingin kantakaupungin sekaviemäriverkostoa HSY muuttaa erillisverkostoksi investointiohjelmansa mukaisesti. Tätä toteutetaan yhteistyössä kaupungin kanssa.

HSY puhdistaa 1,2 miljoonan asukkaan jätevedet. Se tarkoittaa vuositasolla 130- 140 000 000 kuutiometriä eli keskimäärin 4 m3 jätevettä joka sekunti. Jäteveden keräämiseen pääkaupunkiseudulla tarvitaan 2900 km viemäriverkostoa sekä sen eri osissa sijaitsevaa 550 jätevedenpumppaamoa.

Jätevedenpumppaamoilta tai viemäriverkostosta karkaavien ylivuotojen keskeisimmät syyt ovat:

– tekniset toimintahäiriöt, joihin voidaan varautua esimerkiksi riskikartoituksilla ja niiden myötä korkeammalla ennakkohuoltojen kiertomäärällä, datapohjaisella verkoston seurannalla ja päivystysjärjestelyillä

– tukokset ovat myös tekninen toimintahäiriö ja niihin voidaan vaikuttaa ennakkohuolloilla sekä jokainen vedenkäyttäjä itse noudattamalla viemärietikettiä

– kapasiteetin riittämättömyys rankkasateiden tai voimakkaan lumen sulamisen aikaan, johon vastaus on investointi viemäri- ja pumppaamokapasiteettiin huomioiden alueen viemäröintitarpeet pitkällä aikavälillä.

(Lähde: HSY)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *