Omenasato kypsyy, mutta liian runsas sato saattaa aiheuttaa jäteongelman.

Omenasato on parhaillaan kypsymässä. Sadosta on tulossa viimevuotista parempi, ja paikoin jopa niin runsas, että omasta kulutuksesta jää paljonkin yli, pahimmillaan vaivaksi asti.

Monin paikoin näkee omenia jaettavan naapureille ja lähiseudun asukkaille. Käyttökelvottomat omenat tulee laittaa omaan kompostoriin, biojätteen keräykseen tai viedä paikalliselle jäteasemalle. Maahan jääneet omenat levittävät helposti omenia tuhoavaa muumiotautia.

Pääkaupunkiseudulla HSY:n Sortti-asemat ottavat ylijäämäomenia vastaan. Asemalle tuotuna yksi omenakuorma maksaa viisi euroa.

Omenien jakaminen naapurustolle ja lähiseudun asukkaille hoituu nykyään näppärästi.

– Helppo tapa on laittaa omenoita pihakatusi varteen tarjolle ohikulkijoita varten valmiiksi pusseissa. Hedelmiä voi tarjota myös lähiseudun asukkaille esimerkiksi Facebookissa. Pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, joita voit hyödyntää: Facebookissa Stadin Omenapörssi sekä vastuullista työllistymistä tukeva Omenasieppari, vinkkaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Kompostointi on paras vaihtoehto syömäkelvottomille omenoille

Syömäkelvottomat omenat kannattaa laittaa oman pihan lämpöeristettyyn kompostoriin, jos sellaisen omistaa. Hyvin toimivassa kompostorissa nouseva lämpö tappaa myös muumiotaudin, jota hedelmissä saattaa esiintyä.

Myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY valmistaa omenoista kompostia, kun omenat laittaa  biojäteastiaan. Arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun, kun komposti käytetään puutarhamullan tuotantoon. Biojätteen käsittelylaitoksessa syntyy samalla biokaasua, jota hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa.

Omenat voi viedä mille tahansa HSY:n viidestä Sortti-asemasta. Vastaanoton hinta on viisi euroa kuormalta. Samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan viherjätettä, mutta asemalla omenat, risut ja muu puutarhajäte tulee lajitella omiin keräysastioihinsa. Lisäksi mahdolliset muovipussit pitää poistaa. Sortti-asemien aukioloajat ja sijainnit löytyvät osoitteesta hsy.fi/sorttiasemat.

(Lähde: HSY)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *