Aiempina viitenä vuotena kylätapahtuma on järjestetty kylissä paikan päällä. Kuva vuoden 2017 Avoimet Kylät -päivästä Varsinais-Suomessa. Kuva: Albert Vallunen / Avoimet Kylät

Suomalaiskylät ottavat yhteisen digiloikan lauantaina 13. kesäkuuta, kun Avoimet Kylät -päivä järjestetään koronaviruksesta johtuen poikkeuksellisesti verkossa. Kuudetta kertaa järjestettävän tapahtuman tavoitteena on kerätä näkyvyyttä kylille.

Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne kertoo, että verkkototeutus on kuukausien suunnittelutyön ja opettelun tulos. Osassa kylistä digitaaliset alustat olivat hallussa jo entuudestaan, mutta monessa kylässä esimerkiksi sosiaalisen median kanaviin on hankkiuduttu vasta tapahtumajärjestelyjen myötä.

–  Uusia alustoja ja sovelluksia on opeteltu kolmessa kuukaudessa varmasti enemmän kuin aiempina vuosina yhteensä. Keskusjärjestönä olemme jakaneet vinkkejä maksuttomista koulutuksista. Kanavat on pikkuhiljaa opittu, kun on uskallettu altistaa itseä uudelle ja tuntemattomalle.

Tämän vuoden Avoimet Kylät -päivän teemana on ulkoilu ja lähiliikuntapaikat. Kylät julkaisevat verkossa esimerkiksi videon ulkoilureiteistä ja retkeilykohteista, kuvagallerian, kolumnin, kylähistoriikin lyhennelmän tai vaikkapa podcastin kylän elämästä.

Tapahtumapäivänä avoimetkylat.fi-sivustolle julkaistaan Suomen kartta, josta pääsee linkkien avulla tutustumaan kyliin yksitellen. Mukana tapahtumassa on 500 kylää ympäri Suomen. Jokainen kylä tuottaa itse oman alueensa sisällön ja julkaisee sitä omilla kanavillaan. Tapahtumapäivänä julkaistavissa materiaaleissa käytetään tunnistetta #avoimetkylät.

Kylillä koronakesänä uusi arvo

Koronatilanteesta johtuvat ratkaisut ovat Avoimet Kylät -tapahtuman kohdalla johtaneet myös positiivisiin muutoksiin. Verkkototeutuksen myötä tapahtuman kävijät voivat tutustua useampaan kylään samalla kertaa.

Rinne kertookin, että yhdistyksessä on jo puhuttu mahdollisuudesta järjestää tapahtuma tulevaisuudessa live- ja verkkotapahtumien yhdistelmänä. Hän muistuttaa, että kylän vireys ja tunnelma ovat keskeisiä vetovoimatekijöitä myös pitkäaikaisempia.

– Kaikissa muutto-, työ- ja kesämökkipäätöksissä on keskeistä, miltä kylässä näyttää. Pelkkä mökkiranta ei loppupeleissä riitä, vaan täytyy nähdä myös se, millainen yhteisö paikkakunnalla on.

Poikkeusolojen myötä yhä useampien lomailijoiden katse kääntyy tänä kesänä kansallisiin lomakohteisiin, kuten kyliin. Rinteen mukaan esimerkiksi aamiaismajoituspaikat ovat saaneet 30-vuotiaista kaupunkiasujista uuden kohderyhmän.

– Kun rajat ovat kiinni, on luontevaa katsoa asioita myös lähempää. Meillä on kaikkea saaristosta tuntureille, harvassa maassa on näin moninaista luontoa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *