Jätteiden lajitteluasemilla on ollut erityisen vilkas alkuvuosi: Sortti-asemilla on käynyt enemmän asiakkaita kuin koskaan. (Kuva: HSY/Kaj Widell)

Sortti-jäteasemilla on käynyt alkuvuonna noin 30 000 asiakasta enemmän kuin viime vuonna. Asemille on syntynyt jonoja, koska niillä on rajoitettu asiakkaiden määrää koronan vuoksi. Päivittäin asemilla käy lähes 3000 asiakasta.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n Sortti-asemilla on ollut ennätysvilkasta koko kevään. Kävijöitä on ollut huhtikuun loppuun mennessä lähes 30 000 enemmän kuin viime vuoden keväänä. Syyksi arvioidaan sitä, että asukkaat tekevät tavallista enemmän puutarhatöitä sekä siivoavat pihojaan ja varastojaan koronarajoitusten ollessa voimassa, HSY kertoo tiedotteessan.

– Sortti-asemillamme on käynyt valtavasti asiakkaita koko kevään. Jonoja on valitettavasti syntynyt, koska olemme joutuneet rajoittamaan asiakkaiden määrää varmistaaksemme kaikkien turvallisuuden näin koronaviruksen aikana. Asemalle pääsee vain 10–20 asiakasta kerrallaan, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Eniten asiakkaita käy yleensä maanantaina ja perjantaina iltapäivisin ja iltaisin. Joka arkipäivä kaikilla asemilla yhteensä käy keskimäärin 3000 asiakasta. Vilkkaimmat asemat ovat Konala ja Kivikko.

– Toivoisimme, että asiakkaat harkitsisivat asemalle tulemista epidemian aikana tai tulisivat keskellä viikkoa ja aamuisin, jolloin on yleensä väljempää. Koronaepidemian aikana kannattaa tuoda ainoastaan välttämättömät jätteet ja isompi lasti kerrallaan, jotta yksittäisten käyntien määrä vähenisi, Mäntynen ehdottaa.

Sortti-asemilla asioidessa HSY suosittelee itsepalvelumaksamista ja verkkomaksua. Ruskeasannan ja Jorvaksen Sortti-asemilla on Sortti-kortti-asiakkaiden käytössä itsepalvelumaksulaitteet. Kivikon Sortti-asemalla on henkilöasiakkaille testikäytössä eSortti.fi-palvelu, jossa voi ilmoittaa jätemäärät ja maksaa ne etukäteen.

Sortti-asemilta ei voi vuokrata peräkärryjä tällä hetkellä.

– Asiakkaat ovat ihmetelleet, miksi emme vuokraa peräkärryjämme juuri nyt, jolloin niille on ehkä suurin tarve. Tällä tavalla on mahdollista hillitä hieman asiakkaiden määrää, jolloin henkilökuntamme ehtii auttamaan asiakkaita asemalla jätteiden lajittelussa paremmin, perustelee Mäntynen päätöstään.

Sortti-asemat ovat auki normaalisti, mutta muutoksia voi tulla, joten aukioloaika kannattaa varmistaa aina ennen asemalle lähtöä verkkosivuilta. Rajoitukset asiakasmäärissä ovat voimassa tällä hetkellä 31.8.2020 saakka. Myös HSY:n Nouto-Sortti-palvelu on tauolla elokuun loppuun saakka.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *