Koulukyytien aikana kuljettajat ohjeistavat oppilaita turvaväleistä ja hygieniasta, mikäli tämä on tarpeen. (Kuva: Jussi Vierimaa)

Peruskoulun oppilaat palaavat kouluihin torstaina 14. toukokuuta 2020. Tästä alkaen kunnat järjestävät opetuksensa lähiopetuksena kaikille muille, paitsi vakavaan riskiryhmään kuuluville peruskoulun oppilaille.

Vaikka koulut aukeavat, Suomessa vallitsee yhä koronavirusepidemian vuoksi valmiuslain mukainen poikkeustila. Myös koulupäivien ja -matkojen aikana pyritään siis pitämään turvavälit. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole aina helppoa. Yksi kunnissa huolta herättänyt aihe, on koulukyytien järjestäminen.

THL on antanut ohjeet koulukyyteihin virustartuntojen ehkäisemiseksi. Ohjeissa korostetaan riittävien etäisyyksien pitämistä, hyvää yskimis- ja aivastushygieniaa ja sitä, että sairaat oppilaat ja kuskit jäävät kotiin.

Riittävät turvavälit ihmisten välillä ovat tärkeitä, sillä ne vähentävät pisaratartunnan riskiä. THL:n mukaan ohjeita siitä, mikä on oikea etäisyys ei voi kuitenkaan antaa, sillä tähän vaikuttavat muun muassa auton koko, ilman virtaukset, suodatus ja vaihtuminen.

– Tärkeää on pitää etäisyyttä niin paljon kuin tilan luonne käytännön toiminnan järkevän toteuttamisen kannalta sallii, koulukuljetuksien ohjeistuksessa linjataan.

Monissa kunnissa koulukuljetukset toteutetaan jatkossa normaalisti opetukseen osallistuvien oppilaiden mukaan. Käytännössä mahdollisuutta suurien turvavälien pitämiselle ei aina ole. Myös se, kuinka ohjeita noudatetaan kyytien aikana, on pitkälti lasten vastuulla.

Kevätsäistä toivotaan helpotusta

Kontiolahdella esi- ja perusopetuksen kaikki koulukuljetusreitit käynnistyvät torstaina normaalin kapasiteetin ja aikataulujen mukaisesti. Kontiolahden kunnan opetuspäällikön Teemu Piiraisen mukaan reiteille kyytiin otettavien oppilaiden määrää ei ole rajattu lukumääräisesti.

– Etäisyydet huomioidaan mahdollisuuksien mukaan, mutta paljoahan mahdollisuuksia ei ole.

Kontiolahdella on tavallisesti vajaat 1 000 kuljetusoppilasta. Tavanomaista oppilasmäärää vähentää loppukevään hieman se, että kymmenelle prosentille oppilaista on haettu ennakkoon poissaololupa lähiopetuksesta. Lukiolaiset puolestaan pysyvät vallan etäopetuksessa. Tämän lisäksi kevään etenemisen toivotaan osaltaan vähentävän koulukyytiläisten määrää, kun esimerkiksi pyöräily ja mopoilu helpottuvat.

– Kevään eteneminen antaa hyvät mahdollisuudet omatoimiseen koulumatkojen kulkemiseen, jos se on koulumatkan pituuden ja turvallisuuden puolesta mahdollista. Kannustamme kaikkia kevään korvalla koulu- ja työmatkojen kulkemiseen omin voimin mahdollisuuksien mukaan, Piirainen sanoo.

Koulukyytien aikana kuljettajat ohjeistavat oppilaita turvaväleistä ja hygieniasta, mikäli tämä on tarpeen. Se onnistutaanko turvavälejä todella ylläpitämään, herättää Piiraisen mukaan huolta. Kunta yrittää kuitenkin tehdä parhaansa koululaisten ohjeistamiseksi ja toivoo, että nämä noudattavat ohjeita.

– Luotamme oppilaiden vastuullisuuteen. Isojen oppilaiden kohdalla tämä toki onnistuu paremmin.

Joukkoliikenne lisää vuoroja

Kaupungeissa peruskoulujen siirtyminen lähiopetukseen tarkoittaa myös yleisen joukkoliikenteen matkustajamäärien vilkastumista. Helsingin seudulla Helsingin seudun liikenne HSL vastaa koulujen avaamiseen lisäämällä joitain bussivuoroja, siirtämällä tietyt linjat takaisin talviaikatauluihin ja pidentämällä ruuhka-aikojen junia.

Tähän saakka linja-autovuoroja on Helsingin seudulla harvennettu, sillä matkustajamäärät ovat koronan vuoksi laskeneet selvästi. Bussilinjat siirtyivät etuajassa kesäaikatauluihin jo huhtikuussa.

Koulujen alkamisen vuoksi linjoja lisätään etenkin pääkaupunkiseutua ympäröiviin kuntiin, kuten Tuusulaan, Kirkkonummelle ja Sipooseen. Sen sijaan esimerkiksi Helsingissä bussien liikennöinti jatkuu nykyisten supistettujen aikataulujen mukaisesti yhtä linjaa lukuun ottamatta.

Koululaisten joukkoliikennematkustamisen suurin ongelma on, että matkat sijoittuvat usein samoihin ajankohtiin, joina on jo nyt eniten ruuhkaa. HSL:n mukaan matkustajia on eniten liikkeellä aamuisin kello 7–9 ja iltapäivisin kello 15.30–18.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.