Helsingin Munkkisaaren lämpölaitoksen katolle kylvettiin niitty huhtikuun lopussa. (Kuva: Helen Oy)

Helsingin energiayhtiön Helen Oy:n Munkkisaaren lämpölaitos saa tänä kesänä uuden ilmeen, kun vanha viherkatto muutetaan vehreäksi niityksi.

– Helen näkyy monella tavalla Helsingin kaupunkikuvassa. Haluamme yhdistää voimat kaupunkilaisten ja asiantuntijoiden kanssa muuttaaksemme kaupunkiympäristöä viihtyisämmäksi. Niittykatto-projektissa luodaan biodiversiteetiltään monimuotoinen ekosysteemi Munkkisaaren lämpölaitoksen katolle. Toivotamme pölyttäjähyönteiset sinne tervetulleiksi! sanoo yksikönpäällikkö Juhani Aaltonen Helenistä.

Ajatuksena on ilahduttaa kasviloistolla lähistöllä asuvia ihmisiä ja ohikulkijoita sekä lisätä kaupunkiluonnon monimuotoisuutta: niityllä versoo lajien kirjo, joka houkuttelee myös pölyttäjähyönteisiä.

Niittykatto osa vihreää infraa

Kokonaan luonnolle varattu viherkatto on noin 800-neliöinen, ja kuka vain voi ihastella kasvavaa niittyä aidan takaa. Se myös jatkaa jo aiemmin Punavuoren pölytysasema-teoksessa aloitettua erilaisten vajaakäyttöisten tilojen muuttamista osaksi vihreää infrastruktuuria Green Infra -konseptin mukaisesti.

Niittykatto-projekti toteutetaan yhteistyössä suunnittelutoimisto RaivioBumannin ja Jyväskylän Yliopiston Katoava luonto -hankkeen kanssa.

– Niitty kasvattaa helposti pienenkin alueen biodiversiteettiä, on helppohoitoinen ja visuaalisesti runsas, perustelee Katoava luonto -hankkeen biologi Anna Oldén Jyväskylän yliopistosta.

Projektin kokonaissuunnitelmasta ja tuotannosta vastaa muotoilija Päivi Raivio RaivioBumann-suunnittelutoimistosta. Katoava luonto -hankkeen tutkijoista Niittykatto-työryhmässä mukana ovat Oldénin lisäksi Beñat Olascoaga ja Clara Lizarazo. Työryhmässä projektia on suunniteltu ottaen huomioon paitsi kaupunkikuva, myös kasveihin liittyvä tiedon jakaminen sekä asukkaiden osallistuminen niityn suunnitteluun.

Päiväkotilapset valitsivat kukkia niittykatolle

Koska Niittykatto-projektin keskiössä on yhteistyö, mukaan niityn suunnitteluun osallistui myös paikallisia. Lähistöllä sijaitsevan Päiväkoti Eiran 3–5-vuotiaiden ryhmä osallistui pölyttäjäaiheiseen taidetyöpajaan, ja lapset valitsivat niityn ensimmäisen kesän kukiksi aurankukan ja keltapäivänkakkaran.

Huhtikuun lopussa niityn pohjatyö oli jo niin pitkällä, että lasten valitsemat kukat sekä tutkijoiden kuratoima niittykasviseos päästiin kylvämään.

– Niityllä voi tulla monia yllätyksiä, sillä esimerkiksi sääolosuhteet ja paikan tuulisuus vaikuttavat. Nyt seurailemme tilannetta ja tarvittaessa niittyä kastellaan, mikäli esimerkiksi alkukesä on kovin kuiva. Jos kaikki menee kuten olemme suunnitelleet, ensimmäisiä kukintoja nähdään loppukesästä. Silloin niittyä pääsevät ihailemaan myös Päiväkoti Eiran lapset, kertoo Oldén.

(Lähde: Helen Oy)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *