Hankkeessa kehitetyillä alustoilla voidaan esittää eri lähteiden dataa saman käyttöliittymän kautta. (Kuva: Pixabay)

Kaupunkidatan keräämistä tutkinut Select for Cities -hanke on poikinut kolme uutta avoimen datan alustaa.

Kolmivuotisessa hankkeessa Helsinki, Antwerpen ja Kööpenhamina saivat käyttöönsä kolme datan keräämisen alustaa, joihin kaupungit kokosivat valitsemaansa kaupunkidataa. Hankkeen tavoitteena oli selvittää erilaisten alustojen mahdollisuuksia kaupunkidatan kokoamisessa sekä kaupunkien yhteisten hankintojen toteutuksessa.

Kaupungit valitsivat kaupunkidatan keräämistä parhaiten palvelevat alustat vaiheittaisten karsintojen perusteella. Kolmen parhaan joukkoon selviytyivät Snap4City, Onesait Platform ja Digital Enabler.

Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusaman mukaan hanke toi mukanaan arvokasta ymmärrystä siitä, miten pienten yritysten alustaratkaisut voivat tukea kaupungin toimintaa.

Rusama kehuu hankkeen toimintamallia, jossa data-alustojen kehittämisellä oli takanaan EU-rahoituksen tuoma tuki. Uudet ratkaisut auttavat nostamaan esiin myös pienempiä toimijoita, jotka Rusaman mukaan jäävät usein kilpailussa ”superalustojen”, kuten Siemensin kaltaisten teknologiajättien jalkoihin.

– Tämä on arvokas kokemus siitä, miten hakea uusia ratkaisuja ja tukea pienten yritysten toimintaa ja tuotekehitystä. Sillä on oma arvonsa elinkeinopoliittisesta näkökulmasta.

Hankkeen alustat kaikkien käytettävissä

Hankkeessa kaupunkien välisestä yhteistyöstä sekä alustojen testaamisesta Helsingissä vastasi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Yhtiön projektipäällikön Pekka Niskasaaren mukaan uudet järjestelmät osoittautuivat hankkeen aikana hyödyllisiksi. Hankkeessa kehitettyjen ratkaisujen avulla avointa ja ja tarvittaessa yksityistä dataa voidaan esittää saman näkymän, eli käyttöliittymän, kautta.

– Vanha ajattelumalli on perinteisesti se, että jokaiselle datalle on oma sovellus. Tällaisten alustajärjestelmien avulla pystymme yhdistelemään monenlaista dataa, se on merkittävä etu, Niskasaari sanoo.

Kaikki kolme uutta alustaa ovat avoimen lähteen järjestelmiä, eli ilmaiseksi ladattavissa kaikille toimijoille. Niskasaaren mukaan tietokeräämisen alustoista voivat hyötyä kuntien lisäksi myös yksityiset toimijat ja esimerkiksi taloyhtiöt.

Mikko Rusama kuitenkin muistuttaa, että data-alusta tulisi valita ennen kaikkea käyttötarkoitusta, ei hintalappua katsoen.

– Järjestelmä seuraa vasta, kun tarpeet ovat selvillä. Ilmainenkin järjestelmä voi tulla kalliiksi, jos ei oteta huomioon käyttötarkoitusta.

Helsinki datan edelläkävijäkaupunki

Helsingissä Select for Cities -hanketta testattiin keräämällä ilmanlaatua mittaavaa dataa. Jatkossa uusilla järjestelmillä voitaisiin Forum Viriumin Niskasaaren mukaan kuvata esimerkiksi energiadataa.

– Energiadata on monissa kaupungeissa jo osittain avoimena. Sen näyttäminen vaatii datalle vain koodatun reitin, jolla se haetaan.

Niskasaaren mukaan Helsinki tunnetaan maailmalla avoimen datan edelläkävijänä.

– Helsinki oli ensimmäisiä kaupunkeja Euroopassa, jotka lähtivät laajamittaisesti avaamaan kaupunkidataa systemaattisesti ja laajamittaisesti. Sen päälle on syntynyt monenlaisia yrityksiä ja toimintaa joukkoliikenteeseen ja kaupunkidataan liittyen.

Avointa dataa on Helsingissä saatavilla laajasti. Pääkaupunkiseudulla datakantoja on avattu jo vuodesta 2011 alkaen, ja avoimet aineistot ovat nähtävillä Helsinki Region Infoshare -palvelussa.

Avatut tietoaineistot käsittävät järjestelmien perustietojen lisäksi yksityiskohtaisempaa dataa muun muassa kaupungiosakohtaisista väestöennusteista ja kaupungin lumiaurojen sijaintitiedoista.

Kehitystyö myös tulevaisuuden tavoitteena

Helsingin kaupungilla on parhaillaan meneillään datastrategiatyö. Mikko Rusama kertoo, että kaupungille on palkattu Head of Data -johtaja, joka tulee osaltaan edistämään datatyötä.

– Tavoitteena on, että meillä on maailman käytetyin ja käytettävin kaupunkidata.

Select for Cities -hankkeessa kehitettyjä data-alustoja ei ole tällä erää suunniteltu käytettävän Helsingin kaupungin toiminnassa.

Alustat ovat kuitenkin avoimesti ladattavissa niitä tarvitsevien toimijoiden käyttöön. Forum Viriumin Niskasaaren mukaan kaupungit voivat hyödyntää alustoja tarvittaessa matalalla kynnyksellä pienemmissäkin projekteissa.

– Se, että esimerkiksi kaupunki ottaa alustan käyttöön vaatii toki resursseja ja ihmisiä, jotta datan lähteet saadaan osoitettua järjestelmään ja tällä tavoin esitettyä ja yhdistettyä samaan näkymään vaikkapa karttapohjalle. Mutta nimenomaan kokeiluihin nämä ovat otollisia, sillä pieniä testejä voidaan tehdä kohtuullisen helposti ilman kalliita ohjelmistoja, Niskasaari sanoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *