Vuosaareen kaavaillussa kaupunkijalostamossa työstetään aiemmin kierrätykseen kelpaamattomista aineksista uusiutuvia raaka-aineita. (Kuva: Markku Vento)

Helsingin Vuosaareen suunnitellaan kiertotalouden Kaupunkijalostamoa, jossa voidaan sen valmistuttua jalostaa aikaisemmin kierrätykseen kelpaamattomista aineksista uusiutuvia raaka-aineita liikenne- ja materiaalisektoreille.

Tavoitteena on, että Kaupunkijalostamosta saadaan luotua konsepti, jota voidaan soveltaa muissa kaupungeissa ympäri maailman.

Helsingin energiayhtiön Helenin, Lassila & Tikanojan, ja VTT:n yhteishankkeen Kaupunkijalostamon suunnittelu on saanut Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) myöntämän 7,9 miljoonan euron energiatuen.

-Tämä antaa vahvan yhteiskunnallisen signaalin siitä, että tämän tyyppisiä kiertotaloushankkeita tarvitaan ja että olemme oikealla polulla. Nyt haemme lisää yhteistyökumppaneita, jotta pystymme kehittämään hanketta edelleen. Toivomme, että voimme tehdä investointipäätöksen vuoden 2020 loppuun mennessä, Helenin vastuullisuus ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Maiju Westergren toteaa.

Kaupungit tekevät kiertotaloudesta totta

– Tarjoamme mahdollisuuden erilaisille kiertotaloudesta kiinnostuneille toimijoille tulla mukaan kehittämään kanssamme Kaupunkijalostamoa. Haluamme kehittää kierto- ja biotalouden ratkaisuja yli toimialarajojen. Toivomme siis lisää kumppaneita matkaamme, Helenin tutkimus- ja kehityspäällikkö Jussi Uitto kertoo.

-Tämä on hieno esimerkki toimialojen rajat ylittävästä kehityksestä ja kiertotalouteen siirtymisestä. Suomella on nyt näytönpaikka ja mahdollisuus osoittaa, miten kaupungit tekevät kiertotaloudesta totta. On myös erityisen hienoa nähdä, että suomalainen yhteiskunta on kanssamme yhteisesti rakentamassa kestävää tulevaisuutta, Lassila & Tikanojan Kehitysjohtaja Jaakko Pajunen sanoo.

-Kaupunkijalostamon ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan tuotantoteholtaan n. 5 MW demonstraatiolaitos osoittamaan teollisen mittakaavan laitoksen teknologinen ja taloudellinen soveltuvuus. Onnistuneen demonstraatiovaiheen jälkeen, voidaan siirtyä teollisuusmittaluokan laitosinvestointiin ja konseptin kaupallistamisen globaalisti, Pajunen kertoo Kaupunkijalostamon tulevaisuuden kehitysvaiheista.

Ei hiilidioksidia ilmaan

Kaupunkijalostamossa raaka-aineina käytetään metsä- ja maatalouden tähde ja sivuvirtoja sekä mekaaniseen kierrätykseen kelpaamattomia materiaaleja. Jalostuksen lopputuotteina syntyy uusiutuvia raaka-aineita teollisuuden tarpeisiin, kuten liikennepolttoaineita tai jatkossa vaikkapa muoviteollisuuden käyttöön soveltuvia kemikaaleja.

-Jalostamon myötä tarjoutuu myös aikaisempaa parempi tapa hyödyntää vaikkapa mekaaniseen kierrätykseen kelpaamatonta yritysmuovijätettä. Kaupunkijalostamo perustuu synteesikaasutusteknologiaan, joka pitää kaasutettavien materiaalien sisältämän hiilen suljetussa kierrossa, eikä vapauta sitä ilmakehään hiilidioksidina, Pajunen kertoo.

Lopputuotteiden lisäksi biojalostamoprosessissa syntyy sivutuotteena lämpöä, joka otetaan Kaupunkijalostamossa talteen ja hyödynnetään kaukolämpöverkossa kotien lämmittämiseen.

(Lähde: Lassila&Tikanoja)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *