Kuntien digikypsyys vaihtelee huomattavasti. Isommilla kunnilla on paremmat resurssit, ja pienemmissä kunnissa kansallisten ratkaisujen käyttöönotto ja integroiminen omiin toimintoihin on erityisesti haastavaa. (Kuva: Pixabay)

Kuntaliitto ja Kuntien Tiera käynnistävät vuodenvaihteessa projektin, jossa on tarkoitus luoda malli pitkäaikaiselle yhteistyölle kuntien ICT-palveluiden ja digitalisaation edistämisessä.

Projektin tarkoituksena on tukea kuntia digitalisaation asettamien haasteiden kanssa ja vauhdittaa digitalisaatiota kuntasektorilla tilanteessa, jossa kuntien omat voimavarat ovat sidottuja ja rajallisia.

– Tarkoituksena on myös avata laajempaa keskustelua avoimen ohjelmistokehityksen hyödyistä kuntasektorilla ja löytää optimaalisia ratkaisuja tai konsepteja, kuvaa Kuntaliiton tietoyhteiskuntayksikön johtaja Tommi Karttaavi.

Tieran toimitusjohtaja Jyrki Halttunen muistuttaa, että kunnan tuottama vaikuttavuus syntyy kuntalaisille järjestetyistä ja tuotetuista palveluista. Merkittävä osa kehittämisestä tulee olla sidoksissa kuntalaisiin ja heidän elämäntapahtumiinsa, ei kunnan sisäiseen toimintaan.

Halttusen mukaan palvelujen uudistamisessa ei ole kärkenä teknologia, vaan se, kuinka kuntalaisten saamaa pystytään parantamaan, ja miten palveluita saadaan digitaaliseen kanavaan.

-Jos ajatellaan julkisen hallinnon kestävyysvajettakin, se että toimimme nykyisellä tavalla vuosikymmeniä, ei tule kestämään.

Sote-uudistus vaikuttaa niin kuntiin kuin nykyisiin sairaanhoitopiireihin, ja se on vaikuttaa taustalla myös digitalisaatioprojektissa, Halttunen sanoo. Maakuntia ei vielä ole, eikä niitä palvelevia yhtiöitä, joille kaavaillaan omaa osaansa digikehityksessä.

– Edessä on kolmen vuoden etsikkoaika. On huonoa Suomelle, huonoa kansalaiselle ja huonoa yhteiskunnalle, jos palvelut eivät kehity. Emme voi odottaa rakenteiden pystyyn laittamista.

Kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen mukaan palveluita tulee jatkossa tarkastella poikkileikkaavina perinteisen toimialakeskeisen tarkastelun sijaan, ja tästä seuraa muun muassa muutospaineita toimintojen ja töiden organisointiin, johtamiseen ja päätöksentekoon.

– Teknologian hyödyntäminen ja sähköisten ratkaisujen soveltaminen ja kehittäminen tulee huomioida kuntien strategiassa, Karhunen tiivistää.

Karhunen muistuttaa, että digitalisaation muutos ei tapahdu, ellei sitä johdeta oikein. Uudistamisessa joudutaan käyttämään tahtoa, ratkomaan ongelmia, ottamaan riskejä ja etunojaa ja haastamaan perinteisiä toimintamalleja.

– Siihen pitää aina olla mandaatti ylimmältä johdolta. Jotta haasteet voidaan ratkaista, pitää olla vahva johto.

Projekti kestää vuodet 2020-2021 ja sen aikana on tarkoitus toteuttaa kuusi työpakettia kuntien tarpeisiin.

Pakettien työnimet ovat Kuntien yhteistyön vahvistaminen digitalisaatiossa, Digitalisaation kehittämisen huomioiminen hankinnoissa, Tutkimus ja digirahoituksen hyödyntäminen kunnissa, Tukea yhteentoimivuuteen kunnille, Kuntien digikyvykkyyden ja asiakaslähtöisyyden vahvistaminen, Vaikuttavuutta tuovat ICT-palvelut ja digiratkaisu.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *