Tampere tehostaa jätemuovin keräystä pientaloalueilla. Muovijäte kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovijalostamoon. (Kuva: Markku Vento)

Muovipakkausjätteen keräys kiinteistöiltä laajenee ensi vuoden alusta vaiheittain Tampereen kaupunkiseudun taajamissa. Muovipakkausjätettä aletaan kerätä myös 240–660 litran pinta-astioilla. Tähän saakka muovia on kerätty kiinteistöiltä muutaman vuoden ajan syväsäiliöillä.

Muovipakkausjäte kerätään biokaasuautolla kuljetusten ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Ensisijaisesti keräys toteutetaan 660 litran jäteastioilla, joten keräys on tarkoitettu pääasiassa kerrostaloille ja vastaaville suurkiinteistöille. Palvelun voi kuitenkin tilata myös pienkiinteistöille.

Kerätty muovijäte toimitetaan Suomen Uusiomuovi Oy:n terminaaliin ja sieltä eteenpäin materiaalihyötykäyttöön Riihimäelle.

Muovipakkausten keräystä tehostetaan, koska EU:n jätedirektiivi edellyttää yhdyskuntajätteen kierrätysasteen parantamista nykyisestä 41 prosentista 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Tämän jälkeen yhdyskuntajätteen kierrätystavoite tiukentuu portaittain viiden vuoden välein ollen vuonna 2035 jo 65 %. Myös kuntalaiset ovat toivoneet, että muovipakkauksia kerättäisiin kiinteistöiltä laajemmin.

Uudistuksen myötä muovia voidaan kerätä useammalla kiinteistöllä, koska pienempien jäteastioiden tyhjentämiseen ei tarvita ajoneuvonosturia. Jätehuoltolautakunnan päättämässä vuoden 2020 jätetaksassa 240-660 litran jäteastian tyhjennyshinta on 6,51 €.

Tyhjennyshinta sisältää jäteastian, joka toimitetaan muovipakkausten keräykseen liittyville uusille asiakkaille maksutta. Muovinkeräys on vapaaehtoinen palvelu, ja sen voi tilata Pirkanmaan Jätehuollolta.

Ensimmäisessä vaiheessa vuoden alusta alkaen keräyksen piiriin tulevat Tampereen itäiset alueet Kalevan Prismalta itään Nurmiin, Kangasalan Kaivantoon ja Kangasalan Suinulaan saakka.

Toisessa vaiheessa huhtikuun alusta keräys käynnistyy Länsi-Tampereella Pyynikiltä länteen Nokialla Siuroon, Linnavuoreen ja Kehoon sekä Ylöjärvellä Metsäkylään, Keijärveen ja Siivikkalaan rajautuen.

Kolmannessa vaiheessa elokuusta alkaen keräysalue laajenee Etelä-Tampereelle, Lempäälän Nurmiin ja Hauralaan sekä Pirkkalaan Pyhäjärventiehen rajautuen. Loppuvuodesta keräysalue laajenee myös Tampereen keskustaan ja Kalevan kaupunginosaan.

(Lähde: Tampereen kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *