Tänä vuonna Lappeenranta ylsi kisassa kärkikolmikkoon, ensi vuonna tavoitteena on toimintaa ohjaavan vaikutuksen lisäksi voitto.

Lappeenranta hakee EU-komission järjestämässä Green Leaf 2021 -kisassa uudelleen Euroopan vihreimmän kaupungin titteliä. Tänä vuonna Lappeenranta pääsi finaalikolmikkoon, mutta voitto jäi saamatta.

Kaupunki haluaa kisata uudelleen, ei vain tittelin takia, vaan siksi, että se ohjaa kaupungin omaa toimintaa strategian mukaiseen suuntaan.

− Green Leaf -titteli on satsaus tulevaisuuteen. Se tuo elinvoimaa, kansainvälisyyttä ja kaupungin kiinnostavuus kasvaa. Lappeenrannan teot voivat hyödyttää koko maailmaa. Meillä on LUT-yliopisto ja hienoja yrityksiä. Nyt haluamme näyttää, että ilmastotekoja tehdään entistä vauhdikkaammin ja mukana ovat yhä laajemmin kaupungin toimialat ja asukkaat, kertoo ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

Green Leaf 2021 -kisassa on nyt ennätysmäärä hakijakaupunkeja. Lappeenranta kilpailee alle 100 000 asukkaan kaupunkien sarjassa, jossa on yhteensä 18 hakijaa.

Lappeenrannan kanssa samassa sarjassa ovat Avignon (Ranska); Bistriţa (Romania); Carballo (Espanja); Çiftlikköy (Turkki); Coswig (Saksa); Elsinore (Tanska); Gabrovo (Bulgaria); Kemi (Suomi); Nyborg (Tanska); Oliveira do Hospital (Portugali); Riba-Roja de Túria (Espanja); Ringkøbing-Skjern (Tanska); Sombor (Serbia); Tauragė (Liettua); Valmiera (Latvia); Viana do Castelo (Portugali); ja Vichy (Ranska).

Kuusi aihealuetta tuomariston arvioinnissa

Hakemus Green Leaf -kilpailuun tuli jättää 14.10.2019 mennessä. Lappeenranta valmisteli hakemuksen usean eri asiantuntijan kanssa, vaadittavan kuuden aihealueen ympärille. Tuomariston arviointiin on lähtenyt kaupungin toimet seuraavista aiheista: Ilmasto ja energia, jätteet ja kiertotalous, vesi, kestävä liikkuminen, luonto sekä Ilmanlaatu ja melu.

Tuomaristo julkaisi marraskuussa hyväksytyt hakemukset ja on aloittanut nyt kilpailuhakemusten arvioinnin. Finalistit julkaistaan huhtikuussa 2020 ja finaali käydään Lissabonissa Portugalissa kesäkuussa 2020.

-Ennen huhtikuuta Lappeenrannan tulee keskittyä viestintään ja verkostoitumiseen erilaisten kansallisten ja kansainvälisten tahojen kanssa. Myös mahdollisen voittovuoden tapahtumien suunnittelu tulee käynnistää jo nyt tässä vaiheessa, kertoo Räsänen.

− On erittäin tärkeää, että pystymme kertomaan mahdollisessa finaalissa sen, miten toimintamme jatkuu. Tapahtumakalenterin laadinta täytyy aloittaa nyt, jotta meillä on antaa tuomaristolle vastauksia suunnitelmistamme tarvittaessa.

Voittovuosi Lahden kanssa houkuttelee ja olisi koko Suomen voitto

Lahden kaupunki voitti isompien kaupunkien sarjassa Green Capital 2021 -tittelin viime kesänä ja on näin ollen kisan järjestämisvastuussa vuonna 2021.

Jos Lappeenranta voittaisi ensi vuonna pienempien kaupunkien sarjan, voittovuosi tulisi olemaan sama kuin Lahdella. Tästä yhteisestä voittovuodesta olisi hyötyä molemmille kaupungeille, koska yhteistyötä voitaisiin tehdä niin tapahtumien kuin markkinoinninkin suhteen.

-Näkyvyys ja vaikuttavuus maailmalla olisi myös tehokkaampaa. Lahti on valmis tukemaan ja antamaan neuvoja Lappeenrannalle, jotta me voittaisimme kisan ensi vuonna, kertoo Räsänen.

− Lahden kanssa on käyty hyvää keskustelua asiasta ja yhteinen toive on, että voittovuosi olisi myös yhteinen. Meillä on monta yhdistävää tekijää myös osaamisessamme esimerkiksi LUT-yliopiston myötä ja olisi todella hienoa, jos voisimme korostaa tätä osaamista ja tekemistä näkyvästi samaan aikaan maailmalla. Tämä olisi koko Suomen hyöty.

Lappeenrannan kaupungin Green Leaf -hakemus on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

(Lähde: Lappeenrannan kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.