Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu niin maa- kuin merialueita. (Kuva: Ville Miettinen)

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on palkittu kunniamaininnalla Euroopan neuvoston maisemapalkinto -kilpailussa.

Maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua. Kunniamaininta on tunnustus esimerkillisistä, maisemanhoitoa edistävistä toimenpiteistä.

– Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on upea kokonaisuus merellisiä maisemia, joenvarsia, viheralueita ja rakennusperintöä. Hienoa, että kaupungin tekemä työ ja sitoutuminen maiseman hoitoon sekä samalla myös kansallisen kaupunkipuiston konsepti yleisemmin saivat kansainvälisen tunnustuksen, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, vihr., sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.

Kotkan kaupunginpuutarhurin Heikki Laaksosen mukaan kunniamaininta todistaa suuren osan koko kaupunkia käsittävän Kotkan kansalliseen kaupunkipuiston ansiot.

– Nyt koko Suomen kansallinen kaupunkipuisto -formaatti viimeistään noteerataan laajemminkin. Se olisi miltei sellaisenaan otettavissa käyttöön vaikka jokaisessa Euroopan maassa.

Kotka sai maan seitsemännen kansallisen kaupunkipuiston vuonna 2014. Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu itäisen Suomenlahden merialueita, keskustan puistoja ja rakennettuja kortteleita sekä Kymijoen rantoja.

Viime vuonna Kotkan kansallinen kaupunkipuisto palkittiin Suomen parhaana maisemahankkeena. Tämä palkinto toi Kotkalle myös edustuspaikan kilpailussa Euroopan neuvoston maisemapalkinnosta. Maisemapalkinnon voitti Sveitsin hanke, jossa Aire-joen vesiväylä ennallistettiin. Kunniamaininnat  jaettiin neljälle hankkeelle, joista Kotkan kaupunkipuisto oli yksi. Kilpailuun osallistui yhteensä 23 hanketta ympäri Eurooppaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.