LSJH opastaa: Kestävän kehityksen synttäreillä käytetään tavallisia lautasia, synttärikortti on itse tehty ja lahjakin on kääritty sarjakuvalehden sivuihin.

Lounais-Suomen Jätehuolto järjestää omistajakuntiensa kouluille synttärikutsut joka toinen vuosi. Kutsuilla opitaan kestävää kuluttamista ja jätteen synnyn ehkäisyä elämyksellisen oppimisen avulla.

Ala-asteille suunnatuilla synttärikutsuilla Olivia Ökyn ja Eemeli Ekon synttäriteemaisille oppitunneille kutsutaan tänä syksynä Auran, Liedon, Kemiönsaaren, Marttilan, Paraisten, Pöytyän ja Raision 3–4-luokkalaiset.

Luokan eteen katetaan kaksi juhlapöytää. Toinen niistä kuuluu synttärisankari Eemeli Ekolle, toisen äärellä juhliaan viettää päivänsankari Olivia Öky.

Eemelin synttäripöydällä on puuvillapöytäliina, kestolautaset, -mukit ja -servietit.  Koristeena on poistotekstiilistä askarreltua viirinauhaa ja päivänsankarin paketti on kääritty sanomalehden sarjakuvasivuista. Lisälahjaksi sankarille on hommattu elokuvalippuja. Kortti on askarreltu itse, ja tarjolla on lasten lempiherkkuja – sipsejä, keksejä, karkkia ja pakettijäätelöä.

Olivian synttäripöydällä on kertakäyttöliina, -mukit, -lautaset ja servietit. Koristeeksi on levitetty värikästä serpentiiniä ja muovinen lelulahja on kiikutettu paikalle lahjapussissa. Kaupasta ostettu kortti kruunaa kokonaisuuden. Tarjolla on pillimehua ja yksittäispakattuja herkkuja: jätskejä, keksejä ja sipsejä.

Synttärikutsujen tavoitteena on laittaa lapset pohtimaan, kummasta pöydästä syntyy enemmän jätettä synttärien tuoksinassa.

– Lapset pääsevät vertailemaan kumpaakin kattausta. He ovat nokkelia huomaamaan, mikä on homman nimi, kutsuja vetävä LSJH:n ympäristöneuvoja Lotta Salminen kertoo.

Vinkkejä lapsilta vanhemmille

Synttärikutsujen ei ole tarkoitus syyllistää, vaan laittaa lapset ajattelemaan, mistä jätettä syntyy ja miten jätteen määrää voi omilla valinnoilla vähentää.

– Kolmas- ja neljäsluokkalaisille omat tai kaverin synttärikutsut ovat tosi iso juttu. Usein rekvisiitan kekkereille valitsevat kuitenkin vanhemmat. Harvoin lapset ovat siksi synttärien tätä puolta ajatelleetkaan. Oppitunnin jälkeen heillä on kuitenkin paljon vinkkejä kotiin vietäväksi. Parhaassa tapauksessa lapsi ehdottaa vanhemmalle, että valitaan tavalliset juomalasit kertakäyttömukien sijaan, tai annetaan kaverille lahjaksi lelun sijasta lahjakortti vaikkapa yhteiselle eväsretkelle, Salminen miettii.

Yksittäisten kuluttajien valinnoilla on merkitystä. Kun yhä useampi yksilö valitsee ekologisemman vaihtoehdon, tulee ekologisuudesta tavallisempaa. Kun kuluttajat vähentävät esimerkiksi muovinkulutustaan valitsemalla yksittäispakattujen käärepaperikarkkien sijaan namuja kartonkiaskeissa, luo se makeisyrityksille paineita kehittää entistä ekologisempia pakkaustuotteita.

– Tämä on sitä suuremman mittakaavan jätteen synnyn ehkäisyä. Synttärikutsujen kutsut on nyt lähetetty. Toivottavasti mahdollisimman moni kutsutuista kouluista tarttuu tilaisuuteen, Salminen toteaa.

(Lähde: LSJH)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *