Kotkan kaupunki osallistui Green Flag Award -hankkeeseen ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja heti tärppäsi: peräti kolme puistoa sai tunnuksen, yhtenä niistä Katariinan meripuisto.

Kansainvälinen viheralueiden laadun tunnus, Green Flag Award, on palkinnut puistoja Suomessa jo vuodesta 2016 lähtien, jolloin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuksen puistolle myönnettiin ensimmäinen GFA-tunnus.

Vuonna 2019 tunnuksen voittaneita puistoja on yhteensä viisi: Lahden Pikku-Vesijärven puisto, Tampereen Hatanpään Kartanonpuisto ja arboretum sekä Kotkan kolme puistoa: Vesipuisto, Katariinan Meripuisto ja Jokipuisto. Puistot saivat erityistä tunnustusta niiden monipuolisista palveluista yhteisölle ja tasokkaasta kunnossapidosta.

Lahti ja Tampere uusivat GFA -tunnuksensa

Lahden Pikku-Vesijärven puisto palkitaan jo kolmannen ja Tampereen Hatanpään kartanonpuisto ja arboretum toisen kerran Green Flag Award -tunnuksella. Pikku-Vesijärvi sai tunnustusta erityisesti viihtyisästä kokonaisuudesta ja monipuolisesta kaupunkipuiston ympäristöstä.

– Puiston vahvuutena on sen osien erilaisuus, rakennetusta perinteisestä puistosta tiheään kaupunkimetsään, kirjoittavat GFA tuomarit Eeva-Kaarina Ståhlström ja Sanna Kuula raportissaan.

Hatanpään kartanonpuiston kulttuurihistoriallinen näkökulma ja sen merkitys valtakunnallisesti kiinnitti erityisesti tuomareiden, Seija Nurkkalan ja Ville Immosen huomion.

– Hatanpään kartanonpuisto ja arboretum on erittäin kiinnostava ja näyttävä tutustumis- ja vierailukohdekokonaisuus ja varmasti tärkeä matkailuvaltti koko kaupungille.

Kotkan kaupungille jopa kolme Green Flag Award -tunnusta

Kotkan kaupunki osallistui Green Flag Award -hankkeeseen ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Osaksi kansainvälistä laatupuistojen verkostoa pyrkivät Sapokan vesipuisto, Katariinan Meripuisto ja Jokipuisto.

Sapokan Vesipuistolle myönnettiin tunnustus monipuolisista toiminnoista ja näyttävyydestä. Tuomareiden mukaan erilaiset habitaatit rytmittävät puistossa kävelyä, ja luovat hienosti erilaisia tunnelmia.

– Eri kasvilajeja on käytetty hyvin osaavasti ja niitä on sijoitettu lajille sopiviin kasvupaikkoihin, jossa ne näyttävät luontaisesti viihtyvän, kommentoivat kaikki Kotkan puistot arvioineet GFA tuomarit Titta Holmala-Kylmäkoski ja Sara Luhtaniemi Tampereen kaupungilta.

Kotkan Jokipuisto sai kiitosta erityisesti komeista graniittimuureista vesiputouksineen, lummelammesta ja näyttävistä istutuksista. Tuomareiden mielestä Jokipuisto on yksi hienoimpia puistoja Suomessa, ja kaupunki sai tunnustusta arvokkaasta työstä puiston eteen.

–  Jokipuisto on ainutlaatuinen kohde, joka hurmaa upeilla näkymillä ja rakenteilla. Pienelle alueelle on saatu koottua monia eri elementtejä, jotka ovat tasapainossa keskenään. Tunnelma on harmoninen ja rauhoittava.

Katariinan Meripuistossa tuomareiden huomio kiinnittyi erityyppisiin toimintoihin, jotka vetävät puoleensa erilaisia käyttäjiä. Puistossa huomioidaan upeiden kallioiden ja merimaisemien lisäksi liikunnan iloa ja leikin riemua.

–  Meripuisto on upea kokonaisuus, jonka historia on edustavasti näkyvissä. Puistokokonaisuus on luonnonarvoiltaan erittäin monipuolinen, varsinkin kasvillisuuden ja linnuston osalta.

Green Flag huomioi viheralueen käyttäjät, ympäristön ja toimintastrategian

Englannissa vuonna 1996 perustettu tunnus ylläpitää mainettaan standardijärjestelmänä erinomaisesti ylläpidetyille puistoille ja viheralueille. Järjestelmä arvioi viheralueiden hoitoa, käyttäjien osallistumismahdollisuuksia, kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja sekä ilmastonmuutosta ennakoivia toimenpiteitä puistoalueella 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla.

Vuonna 2019 kansainvälisesti voittaneita puistoja on ennätysmäärä. Yhteensä 2096 puistoa ja viheraluetta, 14 maassa, 4 eri maanosassa. Suurin osa palkituista viheralueista sijaitsee Isossa-Britanniassa, jonka lisäksi hanke on levinnyt Belgiaan, Ruotsiin, Meksikoon, Espanjaan, Saksaan, Turkkiin, Arabiemiraatteihin, Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Suomeen.

Suomessa Hämeen ammattikorkeakoulun, HAMK, rakennettu ympäristö on toiminut kansainvälisessä yhteistyössä GFA-asioissa jo vuodesta 2015. Heikki Peltoniemi ja Sari Suomalainen ovat tutustuneet GFA-järjestelmään Isossa-Britanniassa ja tuoneet osaamista Suomeen.

Vuonna 2019 Viherympäristöliitto ry solmi sopimuksen Keep Britain Tidy -organisaation kanssa. Viherympäristöliitto hallinnoi ja kehittää Green Flag -hanketta Suomessa. Tavoitteena on kehittää palkinnosta koko viheralan ja suomalaisten tuntema tunnus.

(Lähde: Viherympäristöliitto)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *