Hiilidioksidipäästöt vähenevät Lahdessa, mutta liikenteen päästöt jäävät suurimmiksi, kun kaukolämpötuotannossa on siirrytty pois kivihiilestä.

Lahti on asettanut itselleen kovat tavoitteet: kaupunginhallitus hyväksyi viime viikolla strategian, jonka mukaan Lahden on muututtava hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.

Kaupunkikonsernin konkreettiset toimenpiteet, viimeisimpänä kivihiilestä luopuminen energiatuotannossa huhtikuussa 2019, vähentävät alueen ilmastopäästöjä ennakoitua nopeammin. Laskennallisesti Lahden on mahdollista saavuttaa hiilineutraalius jo vuoteen 2025 mennessä.

Tavoite on Suomen suurista kaupungeista kunnianhimoisin ja kaupungin mukaan se vastaa tavoitetta toimia ilmastotyön edelläkävijänä. Lahti on myös Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -kilpailun finalisti.

Lahden päämääränä on alueen tuotantoperusteisten kokonaispäästöjen vähentäminen 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Lahden kaupungin toimenpiteet ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillinnässä tukevat koko maakunnan ilmastotavoitteita sekä luovat kiinnostavan kehitysympäristön alueen yliopistotoiminnalle ja paikallisille yrityksille.

Lahti aikoo toteuttaa Rinteen uuden hallituksen julkistamat ilmastotavoitteet kymmenen vuotta ja EU:n tavoitteet 25 vuotta etuajassa. Uuden hallituksen tavoitteena on rakentaa hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Hallitus aikoo päästä hiilineutraaliksi muun muassa verotusta uudistamalla. EU on asettanut tavoitteeksi hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä.

Lahti aikoo jatkossa yhdistää kiertotalouden tiekartan ja ilmastotoimien toimenpidesuunnitelmat yhdeksi ohjelmaksi, joka tukee kokonaisvaltaisesti resurssiviisauden, kiertotalouden sekä ilmasto- ja energiatavoitteiden ja -toimenpiteiden yhdistämistä.

Lahden kaupunginhallitus hyväksyi viime viikolla myös Lahden ilmastonmuutokseen sopeutumisen ohjelman vuoteen 2030 (SECAP). Lisäksi kaupunki päätti hakea suomalaisten hiilineutraalien kuntien verkostoon (HINKU).

(Lähde: Lahden kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Samalla Intia avaa uuden jättihiilivoimalan Ranchissa. Lahden hiilineutraalisuus mitätöityy satakertaisesti.