Korkein oikeus on ennakkopäätöksessään ottanut kantaa tapaukseen, jossa rakentamattomalta asemakaava-alueelta oli luovutettu rantapuistoon rajoittuvia määräalueita rakennuspaikoiksi. Kun Pirkkalan kunta myöhemmin lunasti puistoalueella olevat tilat, niin rantayhteytensä menettäneet kiinteistönomistajat halusivat korvauksia asian johdosta.

Vaikka maaoikeutena toiminut Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli korvauksia neljälle eri tontinomistajalle myöntänyt 110-130 000 euroa/tontti, niin korkein oikeus kääntyi kunnan kannalle. Aikanaan lohkomisen yhteydessä kustakin rakennuspaikasta ja puistoalueen osalta oli muodostettu erilliset kiinteistöt.

Näin ollen ostajilla oli jo tonttia hankkiessaan ollut tieto, että asemakaavan mukaisesti ranta-alueet on kaavoitettu puistoalueeksi. KKO katsoi tuoreessa päätöksessään, etteivät asuinkiinteistöt ja lunastetut erillistilat muodostaneet yhtenäistä käyttöyksikköä ja että lunastuksesta ei aiheutunut asuinkiinteistölle korvattavaa haittaa rantayhteyden menettämisen perusteella.

KKO ennakkopäätös kokonaisuudessaan

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *