Mäntsälässä on aloitettu vuoden projekti, jossa testataan muun muassa sähköauton soveltuvuutta yhteiskäyttöautoksi Kuljetuskummit kehittämispilotissa. Samalla pyritään kehittämään uusia liikkumisen palveluita ja testaamaan onko uusille palveluille tarvetta käytännön tasolla.

Kunnan henkilökunnan työkäyttöön tulee yksi täyssähköauto ja yksi kaasukäyttöinen auto. Virka-ajan ulkopuolella autot ovat kuntalaisista koostuvan pienen pilottiryhmän käytössä.

-Sähköauto on ollut henkilöstön käytössä toukokuun alusta ja tämän viikon aikana saamme pilottiryhmän käyttäjätunnukset varmaan siihen kuntoon, että he voivat ryhtyä autoa käyttämään. Noin 10 hengen pilottiryhmälle meillä on ollut yksi teoriailta ja yksi käytännön koulutus sähköauton käyttämisestä. Kaasukäyttöinen auto saadaan käyttöön kesän aikana, pilottihankkeen vetäjä Jukka Mustonen kertoo.

Kunta vastaa hallinnoinnista

Pilottiautojen hallinnointi ja käyttöönotto hoituu älypuhelimen avulla. Yksityisistä kuntalaisista muodostuvan pilottiryhmän jäsenet joutuvat maksamaan pienen korvauksen autojen käytöstä.

-Mäntsälän pilottihanke poikkeaa monista muista yhteiskäyttöautohankkeista sillä, että täällä autojen hallinnointi ja varaukset hoidetaan kunnan kautta. Tosin omalla mobiilisovelluksella, mutta kunta vastaa toiminnasta, hanketta vetävä Mustonen korostaa.

Asemafillareilla pitkin poikin kesä-Mäntsälää

Kesän pyöräilykauden ajaksi Mäntsälässä on otettu käyttöön polkupyörien vuokrausjärjestelmä. Syyskuun loppuun asti kestävässä kokeilussa käytettävissä on 20 pyörää ja pyöriä löytyy neljästä eri pisteestä eri puolilta Mäntsälän kirkonkylää. Asemafillariksi kutsuttavan pyörän saa käyttöönsä älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla.

-Näillä kokeiluilla kerätään kokemuksia niin asemafillareista kuin yhteiskäyttöautoista. Autojen kohdalta tiedämme vuoden päästä, miten sähköauto soveltuu yhteiskäyttöön. Jos tulokset ovat hyviä, niin toimintaa kehitetään sitten edelleen, lupaa Jukka Mustonen.

Aiheesta Mäntsälän nettisivuilla 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *