Tähtiin tulevien nimien lisäksi katuun heijastetaan pimeällä projisointeja, jotka kertovat tähtien elämästä ja tuotannoista. (Havainnekuva, Ramboll)

Tampereen Tullin alueelle rakentuu ensi syksynä Tähtikatu, Manserockin oma Walk of Fame. Åkerlundinkadulla kulkeva katureitti on kunnianosoitus suomalaiselle musiikille, artisteille, musiikintekijöille ja tuottajille.

Katuun upotettavat tähtilaatat ovat keskeinen osa kadun toteutusta. Niillä kunnioitetaan musiikkialalla ansioituneita ammattilaisia. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2019 katuun upotetaan 11 tähteä, joista kuuteen yleisö pääsee vaikuttamaan. Ehdotuksia tähtilaattoihin ikuistettavista nimistä voi jättää Tampereen kaupungin verkkosivuston kautta koko toukokuun ajan.

Tampereelle tuleva Tähtikatu, Walk of Fame Finland, tunnustaa samalla Tampereen vahvuuden musiikkikaupunkina ja vahvistaa sitä edelleen musiikki- ja kulttuurikaupunkina niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Maailman kuuluisin tähtikatu sijaitsee Hollywoodissa. Walk of Famen tyyppisiä katuja on myös mm. Wienissä ja Manchesterissa.

Tähtikatu on määrä avata lokakuun alkupuolella. Ensimmäiset tähdet upotetaan Tampere-talon kulmalta alkavalle Åkerlundinkadulle. Tulevina vuosina Tähtikatu jatkuu Pinninkadulle Tullikamarin aukiolle päin ja 2020 valmistuvan Tampereen kannen Areenan suuntaan.

– Tampereen musiikki- ja kulttuurikenttä on monella mittapuulla poikkeuksellinen, aktiivinen ja monipuolinen. Tähtikatu on huomionosoitus musiikkialan osaajille. Tällainen uusi avaus on esimerkki siitä, millaisia ideoita eri toimijat voivat löytää. Siinä piilee Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemuksemme voima: yhteistyössä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Tähtikatu tukee keskeisesti samalla Tampereen keskustan ja Tullin alueen kehittämistä. Viiden tähden keskustaksi kutsuttu Tampereen kaupungin kehittämisohjelma on pohja keskustan kaupunkiympäristön strategiselle, pitkäjänteiselle ja johdonmukaiselle kehittämiselle.

Kadun toteuttavat yhteistyössä Tampereen kaupunki, kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo Oy ja Suomen suurin musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Bauer Media Oy.

Yleisön ehdotuksista valitaan kuusi tähteä

Yleisöltä kerätään ehdotuksia Tähtikadulle tulevista nimistä verkkosivustolla www.tampere.fi/tahtikatu. Ehdotusten jättäminen on nyt avoinna ja niitä voi jättää 31. toukokuuta saakka. Yleisö voi ehdottaa keitä tahansa alalla vaikuttavia tai vaikuttaneita henkilöitä tai tahoja: artisteja, yhtyeitä, musiikintekijöitä, sanoittajia, säveltäjiä ja musiikintuottajia sekä organisaatioiden tai instituutioiden edustajia.

Musiikkialan kokeneista ammattilaisista koostuva raati, suomalaiset ja kansainväliset musiikkialan ammattilaiset yhteen keräävä Musiikki & Media -tapahtuman hallitus, tekee esitykset tähtiin ikuistettavista kuudesta henkilöstä perusteluineen yleisöltä tulleiden ehdotusten pohjalta. Lopullisen päätöksen yleisötähdistä tekee Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta.

Muut viisi ensimmäisessä vaiheessa upotettavaa tähteä ovat musiikkialalla ansioituneita, nimekkäitä kansainvälisesti toimivia henkilöitä. He ovat saaneet Musiikki & Media -tapahtumassa myönnettävän Tampere Music Award -tunnustuksen vuosina 2010–2019. Jokaiseen viiteen tähteen upotetaan ensi syksynä kaksi nimeä. Musiikki & Media on musiikkialan ammattilaistapahtuma, joka on järjestetty Tampereella jo 30 vuoden ajan.

Kovin suurelle yleisölle tuttuja nimiä Tampere Music Award -palkitut eivät ole olleet. Ohessa vuosina 2010–2018 tunnustuksen saaneet: 2018 Anna Hildur, 2017 Pelle Lidell, 2016 Onta Shiroh Kawaguchi, 2015 Holger Tiefenbach, 2014 Helen Sildna, 2013 Jonas Sjöström, 2012 Jan Sneum, 2011 Artemyi Troitsky, 2010 Rein Lang.

Nähtäväksi jää, saavatko Manserockin legendat kuten Juice Leskinen, Martti Syrjä ja Pate Mustajärvi nimensä Tähtikatuun.

Suomen ensimmäinen elokuvamaailman Walk of Fame avattiin viime elokuussa Hyvinkäällä. Nimensä ensimmäisiin tähtiin saivat Outi Mäenpää ja Vesa-Matti Loiri.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.