Kainuun uusi sairaala on myös uusi tapa toimia. Työmiehet katoavat ja potilaat saapuvat päärakennukseen ensi lokakuussa. (Kuva: Pekka Moliis)

Kainuun uusi keskussairaala valmistuu aikataulun mukaisesti. Koko uusi komeus on täysin valmis vuonna 2021, mutta jo tänä vuonna ensimmäisiä uudisrakennusosia otetaan käyttöön. Ensimmäisenä valmistui uusi logistiikkaterminaali, joka on jo luovutettu tilaajalle.

Terminaalin käyttäjänä toimii Kainuun soten materiaalipalvelut, joka vastaa sairaalan ja koko kuntayhtymän logistiikasta. Päärakennus, jossa sijaitsee ensimmäiset suoraan potilaiden hoitoon liittyvät uudet tilat, saadaan käyttöön ensi lokakuussa.

-Logistiikkaterminaalin ja uusien järjestelmien käyttöönotto tehostaa sairaalan tukipalveluita. Tähän liittyen myös uusi tuotantokeittiö on suunniteltu sijoittuvan rakennuksen yhteyteen, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Miljoonasäästöt hakusessa

Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen on aiheuttanut maakunnassa huolta sen suhteen, kuinka Kainuun kuntien talous kestää uudesta sairaalasta aiheutuvat lisäkulut. Ahopelto vakuuttaa, ettei sillä ole mitään vaikutusta kokonaisuuteen.

-Sairaalan suunnitteluhan lähti kuntien päätöksellä liikkeelle jo 2011, kun kunnat käynnistivät prosessin. Vuonna 2013 päätettiin, että Kainuun sote ottaa lainan, jolla rahoitetaan sairaalaan rakentaminen. Silloin ei vielä ollut mitään tietoa hallituksen suunnitelmista, Maire Ahopelto korostaa.

Kainuun uusi keskussairaala on ensimmäinen sairaala-kokonaisuus, joka rakennetaan allianssi-mallilla. Allianssiurakan osapuolina ovat Kainuun sote, Sweco, Skanska ja Caverion. Uuden sairaalan kokonaiskustannukset ovat 159 miljoonaa euroa, josta rakennusallianssin osuus on 135 miljoonaa euroa.

-Vuonna 1969 valmistuneen vanhan sairaalan kunnossapitoon on viime vuosina mennyt 2-3 miljoonaa euroa. Kun uuden sairaalan tuottavuushyödyn on arvioitu olevan vuositasolla noin 5,3 miljoonaa euroa, niin sillä lyhentää sairaalan rakentamiseen otettua lainaa jo hyvällä tahdilla, Maire Ahopelto vakuuttaa.

Kainuun uusi sairaala on paljon muutakin kuin uudet seinät vanhan potilastornin ympäristössä. Työtapoja on lähdetty muokkaamaan jo vanhoissa tiloissa siten, että ne istuvat sujuvasti uuteen ympäristöön ja kainuulaiset saadaan hoidettua entistä paremmin ilman turhia kustannuksia.

Hoitoketjut syynissä

Yksi silmiinpistävistä muutoksista tapahtuu ensi lokakuussa käyttöön otettavassa päivystyksessä. Päivystyksen tarvitsemat tilat ja tukipalvelut on tarkkaan mietitty. Vastaanottoaula ei suuren suuri ole, mutta jatkossa maakunnan väki halutaankin hoitaa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

-Mikään päivystystoiminta ei riitä paikkaamaan niitä ongelmia, jotka syntyvät mikäli perusterveydenhoito ei ole kunnossa. Haluamme päivystykseen vain ne asiakkaat, jotka tänne todella kuuluvat. Osana uuden sairaalan käyttöönottoa on tärkeää kehittää koko hoitoketjua niin, että ihmiset saavat hoitoa siinä vaiheessa, kun tilanne ei vielä ole akuutti, Kainuun soten puolelta hankkeen projektijohtaja toimiva Jukka Juvonen korostaa.

Uusi sairaala on Kainuun suurin julkinen rakennuskohde, joka työllistää keskimäärin 200 rakentajaa vuoteen 2021 saakka. Hankkeen alkaessa esitettiin epäilyksiä, ettei töitä riitä paikallisille tekijöille, mutta rakentajista kaksi kolmasosaa on ollut kainuulaisia. Urakoinnista vastaavat Skanska Talonrakennus ja Caverion Suomi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *