Megaluokan sijoitusyhtiön kiinnostus suomalaisiin infra-kohteisiin jatkuu: nyt Aberdeen osti vähemmistöosuuden Riihimäen Kaukolämpöyhtiöstä. (Kuva: Seppo Haavisto)

Riihimäen kaupunki ja Aberdeen Standard Investments Economic Infrastructure-yksikkö ovat viimeistelleet yritysoston, jonka myötä Aberdeen Standard Investments on hankkinut 49 prosentin omistusosuuden Riihimäen Kaukolämpö Oy:stä.

Riihimäen kauppa on Skotlannissa päämajaansa pitävän maailmanlaajuisen sijoitusyhtiön Aberdeen Standard Investmentin toinen infrastuktuurisijoitus Suomessa. Infrastructure-yksikkö keskittyy sijoittamaan ydininfrastruktuurikohteisiin Euroopassa. Yhtiöllä on Suomessa omistusta Suomen Kaasuenergiassa ja lisäksi muualla Euroopassa, mm. useassa vesivoimalaitoksessa Norjassa ja kaasunsiirtoputkessa Alankomaissa.

Riihimäen kaupunki saa kaupassa 51 miljoonaa euroa, jolla kevennetään kaupungin velkataakkaa, mutta joka myös mahdollistaa panostamisen kaupungin strategian kärkihankkeisiin, erityisesti asemanseudun kehittämiseen. Lisäksi kauppa mahdollistaa toimet kiinteistökannan kestävämpään hallintaan kaupungin rahoitusaseman merkittävästi parantuessa.

-Kaukolämpöyhtiön vähemmistöosuutta kohtaan kohdistui laajaa kiinnostusta. Aberdeen Standard Investment valikoitui kumppaniksi selvitysten ja tarjouskilpailun tuloksena. Käsityksemme mukaan Aberdeen Standard Investment on pitkäaikainen ja vakaa sijoittaja ja hyvä strateginen kumppani Kaukolämpöyhtiön toiminnan kehittämisessä. Tulevaisuudessa energiatoimialalla tulee väistämättä tapahtumaan muutoksia. Aberdeenin kansainvälinen osaaminen on ilman muuta lisäarvotekijä tulevaisuuteen varauduttaessa, kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoo.

Standard Life Aberdeen Oyj:n varainhoitoliiketoiminta Aberdeen Standard Investments on osa yhtä maailman suurimpia sijoitusyhtiötä, joka hallinnoi lähes 630 miljardin euron varallisuutta maailmanlaajuisesti.

Riihimäen Kaukolämpö on perustettu 1978 ja vuoden 2018 lopussa sillä oli 735 kaukolämpö- ja 11 maakaasuasiakasta. Yhtiön kaukolämpöverkon kokonaispituus on 100 km ja lämmön pääasiallinen lähde on paikallinen jätteiden käsittelylaitos, jonka kanssa Riihimäen Kaukolämmöllä on pitkäaikainen sopimus. Tämän lisäksi yhtiö tuottaa lämpöä itse lämpökattiloilla.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *