Sallan matkailuun halutaan lisävauhtia omasta kansallispuistosta. Keskellä ei mitään riittää nähtävää ja koettavaa. (Kuva: Sallan kunta)

Sallatunturiin halutaan oma kansallispuisto. Sallan kunnanhallitus esittää kansallispuiston perustamista Sallatunturin matkailukeskuksen ja Venäjän rajan väliselle alueelle. Alueella on jo tällä hetkellä luonnonsuojelulain mukainen yli 10 000 hehtaarin suojelualue (vanhojen metsien suojelualuetta ja Natura-aluetta) ja lisäksi muita valtion omistamia maita.

-Kyseessä on käytännössä alueiden suojelustatuksen muuttaminen. Maa-alueet ovat jo nyt pitkälti valtion omistuksessa. Merkittäviä rakentamisinvestointeja ei juurikaan tarvita, kunnanjohtaja Erkki Parkkinen kertoo.

Matkailu suurin työllistäjä

Sallan alueen matkailu on viime vuosina kasvanut tasaisen varmasti ja alue on useampana vuonna ollut Suomen nopeimmin kehittyvä matkailualue. Vuonna 2017 alueella yöpyjien määrä kasvoi 21 prosenttia ja viime vuonnakin kasvua kirjattiin 11 prosenttia.

-Matkailu on tänä päivänä meidän merkittävin työllistäjä. Viime vuonna kansainvälisten matkailijoiden määrä kasvoi 42 prosenttia. Juuri kansainvälisten matkailijoiden taholla arvostetaan kansallispuistoa eri tavalla, kuin muita luonnonsuojelualueita, Parkkinen perustelee kunnan uutta hanketta.

Mikäli Sallan kansallispuisto toteutuisi ja sinne saapuisi entistä enemmän vieraita läheltä ja kaukaa, niin se näkyisi omaa kuntaa laajemmalla alueella.

-Kansainväliset vieraat saapuvat meille Kuusamon ja Rovaniemen kenttien kautta. Rovaniemeltä tulee vielä tällä hetkellä suurin osa, mutta Kuusamon lentokentän merkitys kasvaa jatkuvasti. Sieltä meillä on hyvät liikenneyhteydet Sallaan. Kun Lufthansa aloitti Kuusamoon suorat lennot Frankfurtista, niin se alkoi näkymään meilläkin välittömästi, kunnanjohtaja Erkki Parkkinen kertoo.

Suosittu alue jo nyt

Kunnanhallitus oli kansallispuiston perustamisesta yksimielinen. Jo nyt Sallan suojelu- ja virkistysalueilla vierailee Metsähallituksen mittausten mukaan väkeä huomattavasti enemmän, kuin monilla kansallispuisto-statuksen omaavilla alueilla. Viime vuonna ynnäiltiin alueilla kävijöitä yhteensä 76 000.

-Kansallispuisto olisi matkailualueen kyljessä eli se tukisi erinomaisesti Sallan luontoon perustuvaa kansainvälistä matkailua. Se olisi helposti saavutettavissa ja vahvistaisi matkailun ympärivuotisuutta. Kansallispuiston kohdalla toteutuisi myös Fennoscandian vihreän vyöhykkeen eli Green Beltin tavoitteet rajat ylittävistä suojelualuekokonaisuuksista, mitä Suomi osaltaan pyrkii edistämään. Tämä osaltaan antaa tukea kansallispuiston perustamiselle, toteaa kunnanjohtaja Parkkinen.

Toiveissa on, että kansallispuiston perustamisesta päätetään nopealla aikataululla. Virallinen valmistelua koskeva aloite tehdään asiassa Ympäristöministeriölle heti ja tavoitteena on saada kattava perustamiseen liittyvä toteutettavuusselvitys valmiiksi ensi syksyyn mennessä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *