Lisäämällä asemien palveluita ja sujuvoittamalla matkustajien arkea halutaan kannustaa ilmastoystävälliseen liikkumiseen. (Helsingin kaupunki/Matti Tirri)

Monien kaupunkien yhteinen Fiksu Assa -hanke panostaa hiilineutraaliuden lisäämiseen. Toukokuussa 13.-18.5. järjestetään tapahtuma, joka muuttaa juna- ja metroasemat maksuttomiksi vähähiilisten ratkaisujen testikentiksi.

Toukokuussa tapahtumapaikkoina toimivat Malmin asema Helsingissä, Myyrmäen asema Vantaalla, Aalto-yliopiston metroasema Espoon Otaniemessä, Riihimäen asema ja Hämeenlinnan asema. Yritykset voivat osallistua Fiksu Assa -tapahtumaan useammalla asemalla ja osallistuminen on yrityksille maksutonta.

Ajatuksena on lisätä ilmastoystävällisen liikkumisen suosiota luomalla asemille matkustajien arkea helpottavia ratkaisuja ja toimintoja.

Laaja joukko kaupunkeja ja muita julkisen sektorin toimijoita kehittävät yhdessä asemanseutuja vähähiilisten matkaketjujen osina ja kasvattavat niiden elinvoimaisuutta. EAKR-rahoitteinen Fiksu Assa -hanke tukee uusia palvelu- ja tuotekokeiluja paitsi tapahtuman ajan, myös pidempiaikaisesti.

– Raideliikenteen merkitys on kasvamassa, mikä tuo lisää matkustajia asemille. Asemien kasvavat ihmisvirrat synnyttävät potentiaalia erilaisille liiketoiminnan muodoille. Vähähiilisen liikkumisen solmukohtina asemilla on potentiaalia toimia ilmastofiksujen ratkaisujen testialustana, kuvaa projektipäällikkö Pia Tynys Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymästä HSY:sta.

Yritykset voivat ilmoittautua mukaan vastaamalla verkkokyselyyn 28.2. mennessä. Vastaaminen ei sido yritystä, vaan tarkempi osallistuminen neuvotellaan tarkemmin lähempänä tapahtumaa.

Arkea helpottavat ilmastofiksut palvelut ja tuotteet

Yritykset voivat esitellä olemassa olevia palvelujaan tai testata uusia palveluja. Yritykset vastaavat oman esittelypisteensä järjestelyistä.

– Toivomme tapahtumaan yrityksiä, joiden esittelemät tuotteet ja palvelut ovat uusia, ympäristöystävällisiä valintoja tukevia tai asukkaiden arkea helpottavia ratkaisuja. Asemalle sijoittuminen on yrityksille ilmastoteko, sillä se vähentää ihmisten liikkumisen tarvetta ja kannustaa kestävään liikkumiseen. Näin asukkaat voivat hoitaa arkiset asiansa sujuvasti matkan varrella, projektisuunnittelija Aino Hatakka HSY:stä kertoo.

Esimerkkejä ilmastofiksuista palveluista ja tuotteista:

Matkaketjuja sujuvoittavat kestävän liikkumisen palvelut: pyöräpysäköinti ja -huolto, sähköpyöräkokeilut, yhteiskäyttöpalvelut, MaaS-ratkaisut (liikkuminen palveluna), kimppakyydit

Kestävät ja terveelliset ruokapalvelut: hävikkiruokakioski, lähiruokapalvelut, kauppakassi-palvelut

Fiksua kuluttamista ja jakamistaloutta tukevat palvelut: kierrätyspalvelut, vapaa-ajan ja kodintarvikkeiden jakamispalvelut, vaatelainaamot, tilojen jakamispalvelut, kestävä muoti, kirpputorit, drop box -keräyslaatikot

Fiksu ja energiatehokas asuminen: energiatehokkaat järjestelmät: aurinkoenergiaratkaisut, energiatehokas valaistus, pysäköintipaikkojen ja vinttien jakamispalvelut

Vapaa-aika-, kulttuuri- ja liikuntapalvelut

Fiksu Assa tukee ja vauhdittaa yritysten kokeiluja – kevään muut tapahtumat

Toukokuun tapahtumaa edeltää Asemanseutufoorumi Helsingissä 21.3.2019, jossa yritysten on mahdollisuus verkostoitua kaupunkien ja muiden yritysten kanssa sekä esitellä uusia vähähiilisiä palveluja ja tuotteita. Lisäksi tapahtumassa kuullaan laajemmin asemanseutukehittämisen ajankohtaisia suuntauksia.

Hankkeessa avataan kevään aikana myös Asemanseutujen innovaatiokilpailu, jolla tuetaan pidempiaikaisia palvelukokeiluja asemaympäristössä.

Fiksu Assa – Asemanseudut uusien vähähiilisten liiketoimintakonseptien kehitysalustana -hanke kestää 31.8.2020 asti. Koordinoijana toimii Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja toteuttajina ovat Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki, Vantaan kaupunki, Hämeenlinnan kaupunki ja Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy.

Hanke toimii tiiviissä yhteistyössä Suomen Kasvukäytävä -verkoston kanssa. Hanke toteutetaan yhteistyössä asemanseutujen kehittämisverkoston kanssa, johon kuuluu ympäristöministeriö, Liikennevirasto, MAL-verkosto, Sitra, HSL ja muita toimijoita.

Hanke saa rahoitusta EAKR-ohjelmasta. Rahoittajana toimii Uudenmaan liitto. Hanke on osa HSY:n vähähiilisten asemanseutujen kehittämistä ja yhteiseurooppalaisen SMART-MR -hankkeen toteuttamista.

Fiksu Assa -tapahtumakonsepti ja tapahtumailme on levitettävissä myös muihin hankkeen ulkopuolisiin kaupunkeihin. Lue lisää Fiksun Assan kotisivuilta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *