Porvoossa ja Loviisassa alkaa keskusta-alueiden ulkopuolella uusi kimppakyytipalvelu. (Kuva: Seppo Haavisto)

Uusi Kyläkyyti-palvelu käynnistyy Porvoossa ja Loviisassa tammikuun puolessa välissä. Uudenlainen kimppakyytipalvelu yhdistää taksi- ja bussimatkan piirteitä.

Kyyti tilataan ja maksetaan mobiililaitteiseen ladattavalla Kyyti-sovelluksella. Kyydin tilaaja määrittelee sovelluksessa noutopaikan ja määränpään, ja matka yhdistetään muiden samaan suuntaan kulkevien kyyteihin. Sovellus ilmoittaa kyydin noutoajan aikavälinä, joka tarkentuu, kun tiedetään, yhdistyykö reittiin muita matkustajia. Kyläkyydin lähtö- ja saapumisajat voivat muuttua jonkin verran ilmoitettujen rajojen sisällä, mutta tarkempi aikataulu ilmoitetaan hyvissä ajoin ennen kyydin saapumista. Auton saapumista voi myös seurata reaaliajassa sovelluksen kartalla.

Kyläkyyti on kokeilu, jonka on tarkoitus kestää noin puoli vuotta. Kokeilu on osa Sitran vetämää alueellisen liikkumisen palveluiden kehityshanketta, jossa testataan uusia tapoja järjestää liikkumisen palveluita harvaan asutuilla alueilla. Kokeilussa yhdistetään julkisesti tuettuja kyytejä matkan itse maksavien kyyteihin, jolloin liikkuminen ilman omaa autoa on helpompaa jatkossa myös harvaan asutuilla alueilla. Samalla matkojen kustannukset ja päästöt pienenevät.

– Porvoossa Kyläkyyti liikennöi keskusta-alueen, Kokonniemen liikuntahallien ja pohjoisten kylien välillä arki-iltoina klo 18–22. Pohjoisiin kyliin ei kulje arki-iltoina joukkoliikenneyhteyksiä. Toivomme tämän palvelun helpottavan esimerkiksi nuorten harrastus- ja liikuntakuljetuksia sekä kaikenikäisten asiointimatkoja Porvoon keskustaan. Keskusta-alueen sisäisiä matkoja moottoritien eteläpuolella ei voi Kyläkyydistä tilata, sillä keskustassa on mahdollista liikkua muillakin joukkoliikennelinjoilla, kertoo liikenneinsinööri Hanna Linna-Varis Porvoon kaupungilta.

– Loviisassa Kyläkyyti kulkee Mickelspiltom–Koskenkylä–Vanhakylä-alueella arkipäivinä aamuisin kello 5.15–8.15 ja iltaisin kello 17–19. Palvelun avulla pyrimme parantamaan näissä kylissä asuvien, muualla työssä tai opinnoissa käyvien liityntäliikenneyhteyksiä niin itään kuin länteen, selvittää yhdyskuntatekniikan päällikkö Markus Lindroos Loviisan kaupungilta.

Porvoossa kyyti maksaa 3 euroa (alle 10 kilometriä) tai 5 euroa (yli kymmenen kilometriä). Loviisassa kaikki kyydit maksavat 5 euroa. Tarjouskoodilla kukin Kyläkyyti-sovelluksen käyttäjä voi saada kaksi kyytiä ilmaiseksi. Kyytitilauksen voi myös peruuttaa etukäteen maksutta. Lisää tietoa Kyläkyydistä on tulossa vuoden vaihteen jälkeen Porvoon ja Loviisan kaupunkien verkkopalveluihin. 

Hankekuvaus Sitran sivuilla.

(Lähde: Porvoon kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *