Soinin kunnassa on kierrätetty muovia MuoviSammossa. Nyt kiertoon laitetaan muovileluja. (Kuva: Soinin kunta)

Soinissa on toiminut syksystä alkaen kierrätysohjelma MuoviSampo, jossa kuntalaisilta on kerätty niin panttilapuilla tarroitettuja jugurttipurkkeja kuin myös muita muovipakkauksia. Nyt Soinin joulun avauksessa laitetaan muovilelut kiertoon.

MuoviSammolla on avoinna oma osasto Soinin Yhtenäiskoululla lauantaina 24.11. klo 10–14. Joulun hengen mukaisesti osastolle on mahdollisuus tuoda käytöstä poistuneita muovileluja ja vastaavasti tarjota uusi koti leluille tai jopa löytää mukava lahja.

-Myös käytetty ehjä lelu piristää joulunaikana. Kun löydämme vähälle käytölle jääville leluille uusia koteja ja käyttäjiä, voimme samalla vähentää muovijätteen määrää, esittelee Soinin 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Saija Källi asiaa.

Muovileluista ei tällä kertaa makseta panttia. Myöskään lelun saaja ei maksa mitään, joten hyvää joulumieltä on tarjolla vastineeksi. Toiveissa on, että tuodut lelut ovat ehjiä ja käyttöön kelpaavia. Samalla voi edistää muovin kierrätystä.

Paikallisvaluutta Plastic Coineja tarjotaan silti panttimaksuina tässäkin keräyksessä. MuoviSammon joulunavauspisteelle voi tuoda shampoo-, suihkusaippua- ja käsisaippuapakkauksia. Niistä saa 5 sentin pantin kappaleelta. Pakkaukset tulee huuhdella, mutta edelleenkään niitä ei tarvitse tiskata puhtaaksi.

-Suihkusaippuapakkauksia tullaan hyödyntämään askarteluissa nuorten kanssa. Esimerkiksi Pinterest on täynnä mielenkiintoisia ohjeita näihin askarteluihin, Källi kertoo.

Muita muovipakkauksia ei joulunavauksessa oteta vastaan, mutta paikan päällä on myös mahdollista saada tietoa MuoviSampo-kokeilusta ja muovin kierrätyksestä. MuoviSammon osastolla esitetään joukkueen ja 4H-nuorten valmistelemaa ohjevideota sekä K-ryhmän Soinissa tekemää esittelyvideota. Aihe on askarruttanut monia, joten joukkueen jäseniä on paikalla vastaamassa kysymyksiin ja esittelemässä pilotin taustoja.

Ennen joulua kerätään vielä kerran muovipakkauksia. MuoviSampo on auki tuttuun tapaan Soinin Yhteistalon pihassa 26.11.-28.11. klo 15-18 jouluisella teemalla. Tuolloin on edelleen mahdollista palauttaa panttitarroitettuja Valion jogurttipurkkeja 5 sentin, Pirkan jauhelihapakkauksia 10 sentin ja Pirkan pastapusseja 2 sentin kappalehinnalla. Tarroitettuja tuotteita on tarjolla K-Market Kanelissa. Lisäksi edelleen kaikista muovipakkauksista maksetaan panttia euron kilolta.

Keräyspäivässä on paikalla keskiviikkona joulupukki. Pukki jututtaa pienimpiä kierrättäjiä ja kuulee heidän ajatuksiaan lähestyvästä joulusta. Myös verkossa tapahtuu.

Pian avautuvat myös hankkeen omat verkkosivut osoitteessa muovisampo.fi.

(Lähde: Soinin kunta)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.