Jyrki Katainen, Sirpa Pietikäinen, Jan Vapaavuori ja Yordanka Fandakova alueiden komitean EPP-ryhmän paneelikeskustelussa. (Kuva: Ville Miettinen)

Kiertotaloudella voidaan tehdä kestävästä kehityksestä kannattavaa ja kasvattaa taloutta, ja kaupunkien rooli siinä on ratkaiseva, muistuttaa EU-komissaari Jyrki Katainen.

Katainen osallistui viime viikolla kaupunkien roolia kestävän kehityksen edistämisessä käsitelleeseen paneelikeskusteluun, jonka järjesti EU:n alueiden komitean Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmä osana Helsingissä kokoontuvaa EPP:n kongressia.

– Kiertotalous ei ole vain ympäristöpolitiikkaa vanhassa mielessä. On muutettava liiketoiminnan rakennetta. Tässä kaupunkien rooli on ratkaiseva. Emme voi odottaa kiertotalouden toimivan ilman kaupunkien osallistumista, Katainen sanoi.

Kaupunkilaiset mukaan

Kestävässä kehityksessä eteenpäin pääsemiseksi tarvitaan konkretiaa, painotti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kok.

– Pragmaatiinen lähestyminen ja konkreettisia ehdotuksia. Se on ainoa tapa eteenpäin, jos todella halutaan ratkaista ongelma, Vapaavuori viittasi ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

– Helsinki on tarpeeksi iso pilotoimaan erilaisia tapoja edistää kestävää kehitystä systeemisellä tasolla, ja tarpeeksi pieni saamaan nämä tavat toteuttamiskelpoisiksi, Vapaavuori arvioi.

Bulgarian Sofian kaupungin pormestari Yordanka Fandakova esitteli konkretiaa kotikaupungistaan.

– Olemme kaksinkertaistaneet metrolinjojen määrän. Metro kattaa jo 35 prosenttia joukkoliikenteestä. Neljässä vuodessa olemme rakentaneet 8 kilometriä lisää metroraidetta – ja siten vähentäneet päästöjä, Fandakova sanoi.

– Seuraavaksi käännämme katseemme lämmitysratkaisuihin. Suurin osa [Bulgarian] kaupungeista tarvitsee uuden järjestelmän.

– Meidän on saatava kansalaiset osaksi prosessia. Heidän on muutettava elämäntapaansa. Tämä on suurin haasteeni. On oltava dialogia kansalaisten kanssa, Fandakova sanoi.

Alueiden komitean tapahtuman avannut Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio, kok., nosti esiin kotikaupunkinsa kestävän kehityksen linjaukset.

Rautio, joka on myös Kuntaliiton hallituksen varapuheenjohtaja, muistutti kestävän kehityksen leikkaavan halki kaupungin kaikkien toimintojen. Hän muistutti Hämeenlinnan tavasta huomioida lapset – päätöksentekoa myöten – osana kestävää kehitystä.

Hämeenlinna sai ensimmäisenä suomalaiskaupunkina UNICEFin lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen vuonna 2013 ja on saanut sen sittemmin kaksi kertaa uudestaan. Tunnustus myönnetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja sen uusiminen edellyttää lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehitystyön jatkumista.

– Kokemuksen perusteella voin suositella toimintaa kaikille kaupungeille, Rautio sanoi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *