Wärtsilän mukaan kunnallisten energiayhtiöiden pitäisi perustaa tuotantonsa tuulivoimaan ydinvoiman sijaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Moottorivalmistaja Wärtsilä kannustaa Suomea suosimaan tuulivoimaa. Yhtiö tehnyt analyysin edullisen tuulivoiman vaikutuksesta suomalaisille energiayhtiöille ja sitä kautta omistajakunnille. Wärtsilä julkisti keskiviikkona ”Puhallus – tuulivoimalla menestykseen” -kirjan, joka avaa analyysia ja sen taustoja.

Wärtsilän mukaan suomalaisten energiayhtiöiden kannalta tuulivoima yhdessä riittävän uuden säätökapasiteetin kanssa on kaikissa tarkastelluissa tulevaisuuden skenaarioissa edullisempi ja riskittömämpi vaihtoehto kuin ydinvoima.

Analyysissa on vertailtu 20 eri tulevaisuuden skenaariota. Kaikissa skenaarioissa tuulivoimavaltainen tuotanto oli paras vaihtoehto energiayhtiölle. Se on selkeästi edullisempi kuin ydinvoimaan perustuva tuotanto, ja se laskee sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä tehokkaammin. Joustava tuulivoimaan perustuva tuotanto on keskimäärin 25 prosenttia halvempaa kuin ydinvoimaan perustuva tuotanto. Tämä tarkoittaa keskikokoisen kaupungin energiayhtiölle vuosittain yli kuuden miljoonan euron säästöä.

Kesäkuussa Wärtsilä julkaisu laskelmat tuulivoiman potentiaalista Suomen tulevaisuuden sähköjärjestelmässä. Niiden mukaan tuulivoimaa todennäköisesti rakennetaan jatkossa erittäin merkittäviä määriä markkinaehtoisesti, siis ilman valtion tukia.

Wärtsilä nojaa omassa liiketoiminnassaan vahvasti uusiutuvaan energiaan. Yhtiö valmistaa muun muassa kaasuvoimaloita, joita tarvitaan säätövoiman lähteeksi, kun uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi tuulivoimaa lisätään.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.