Palkintolautakunnan mukaan voittanut ehdotus luo Turun keskustan kaupunkikuvaan uuden dynaamisen ja kohottavan elementin. (kuva: PES-Arkkitehdit)

Turun Ratapihalle toteutettavan Elämyskeskuksen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu helsinkiläisen PES-Arkkitehdit Oy:n Luoto-niminen kilpailutyö.

Palkintolautakunnan mukaan voittanut ehdotus luo Turun keskustan kaupunkikuvaan uuden dynaamisen ja kohottavan elementin, joka on tasapainossa ympäristön kanssa.

– Luoto on onnistunut toiminnallinen hybridi, jossa eri toiminnat tukevat toisiaan ja saavat aikaan kilpailun tavoitteen mukaisen tulevaisuuteen katsovan houkuttelevan ja elämyksellisen kokonaisuuden, kuvailee palkintolautakunnan puheenjohtajana toiminut Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus kaupungin tiedotteessa.

Voittaneen työn ansioksi laskettiin muun muassa se, että massiivisuudestaan huolimatta siinä on onnistuttu pitämään alue avarana ja hengittävänä.

– Suunnitelma ei paljasta kaikkea kerralla vaan aktivoi ihmisiä tutustumaan ja kiertelemään alueella. Puistomaisuus ja luontoelementit rakennusten eri tasoissa pehmentävät ja juurruttavat kokonaisuutta ympäröivään maisemaan. Alueelle muodostuu useita luontevia ja jännittäviä törmäyspaikkoja, joiden ansiosta eri alojen ihmiset kohtaavat ja syntyy synergioita ja luovuutta, perusteluissa todetaan.

Turun kaupunkisuunnittelujohtajan Timo Hintsasen mukaan voittajatyö luo loistavan pohjan hankkeen edistämiselle. Tavoitteena on, että Elämyskeskus on valmis vuonna 2022.

– Seuraavaksi PES-Arkkitehdit, Turun Ratapiha -hankkeen edustajat ja Turun kaupunki lähtevät tarkentamaan suunnitelmia ja viemään kaavaehdotusta eteenpäin, Hintsanen sanoo.

Arkkitehtuurikilpailun järjesti Elämyskeskusta suunnitteleva Turun Ratapihan Kehitys Oy yhteistyössä Turun kaupungin ja VR-Yhtymän kanssa. Kutsukilpailuun osallistui viisi arkkitehtitoimistoa.

Turun Elämyskeskus on matkailun, konserttien, kulttuurin, musiikin, elämysten, elektronisen urheilun, liikunnan sekä arjen palvelujen, työn ja asumisen keskittymä. Kaava-alueen pinta-ala on noin 13,2 hehtaaria, ja alueelle arvioidaan tulevan noin 1500 uutta asukasta. Hankkeen kustannusarvio on noin 500 miljoonaa euroa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.