Puukerrostalo rakenteilla Helsingin Pukinmäessä. (Kuva: Ville Miettinen)

Nordean Suomen pääekonomisti Aki Kangasharju ehdottaa rakentamisen verojen ja maksujen mylläämistä rakentamisen vauhdittamiseksi. Rakentaminen on Kangasharjun mukaan tuottavuudeltaan Suomen heikoin toimiala ja kannattavuudeltaan selvästi muuta yritystoimintaa heikompaa.

– Ratkaisuksi esitän rakentamiseen liittyvien maksujen kuten rakennusten kiinteistöveron, kaavamaksujen ja tonttivuokrien irrottamista kerrosneliöperusteesta – eli tulevaisuudessa maksut eivät kasvaisi kerrosneliöiden mukana.

Toimenpiteillä saataisiin lisää Kangasharjun mukaan tarjontaa sekä omistus- että vuokra-asuntomarkkinoille, mikä alentaisi asumisen kustannuksia. Kompensaatioksi kunnat saisivat valtionapuja ja voisivat nostaa maapohjan kiinteistöveroa.

Rakentamisen vauhdittuminen ja sitä seuraava asumisen halpeneminen lisäisi kaupungistumista ja muuttoliikettä työvoimapulasta kärsiville alueille.

– Tämä toisi talouskasvua ja verotuottoja sekä valtiolle että kunnille. Se vähentäisi myös erilaisten tukien maksamisesta aiheutuvia julkisia menoja, Kangasharju toteaa.

Kangasharju peräänkuuluttaa julkiselta sektorilta lisää aktiivisuutta.

– Kuntien on lisättävä kaavoitusta ja helpotettava tonttien saatavuutta. Valtion puolestaan pitää tukea kuntia välttämättömän infrastruktuurin kuten teiden ja päiväkotien rakentamisessa.

Kangasharju esittelee ajatuksiaan perjantaina julkaistussa Rakentaminen remonttiin -raportissaan.

Kuntaliiton Rainio: Kiinteistöverotusta siirretään rakennuksista maapohjaan

Kuntaliiton kuntatalousyksikön vt. johtaja Henrik Rainio pitää Kangasharjun avauksia kiinnostavina, vaikka ei uskokaan, että Kangasharjun esittämät muutokset olisivat ratkaisuja rakennusalan tuottavuuden ongelmiin.

– Tuottavuusongelmat johtuvat joistakin ihan muista seikoista kuin esimerkiksi kiinteisöverosta, jonka merkitys on kuitenkin varsin vähäinen rakentamisen kokonaiskustannuksissa.

Rainion mukaan kiinteistöveroa ollaan parhaillaan uudistamassa, ja uudistusten on määrä tulla voimaan 2020.

– Siinä painoa siirretään maapohjaan pois rakennuksista, eli kehitystä toivottuun suuntaan on jo tapahtumassa.

Rainio huomauttaa, että Kangasharju ajattelee asiaa kasvukeskusten näkökulmasta.

– Kiinteistöverossa pitäisi kuitenkin olla samat säännöt koko maassa, ja siksi tällaisia muutoksia ei ole ihan helppo tehdä.

 

Aki Kangasharjun Rakentaminen remonttiin -raportti

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *