Tampereen raitiotievaunujen väristä päätetään tulevana viikonloppuna. Ratikoita ajetaan kahteen suuntaan. (Kuva: WSP Finland Oy, Idis Design Oy ja Tampereen kaupunki)

Tampereen raitiovaunun väri valitaan kahdesta vaihtoehdosta yleisöäänestyksellä ensi viikonloppuna 29.–30.9.2018. Vastakkain ovat punainen ja vaaleansininen. Molemmat ovat metallinhohtovärejä.

Finalistivärit valikoituivat viime keväänä tehdyn kaikille avoimen väriarvioinnin perusteella.  Väriarvioinnissa saatiin reilu 14 300 näkemystä raitiovaunun väreistä. Väriarvioinnin mukaan punainen ja vaaleansininen olivat kaupunkilaisten mielestä sopivimmat värit ratikalle.

Keväällä julkisuudessa esillä olleet värit toimivat lähtökohtana, josta muotoilijat lähtivät testaamaan eri sävyjä ja arvioimaan, millaiset punaisen ja vaaleansinisen sävyt toimisivat parhaiten raitiovaunussa ja kaupunkikuvassa.

Verkkoäänestys ratikan väristä on osoitteessa www.tampereenratikka.fi. Verkkoäänestys alkaa lauantaina 29.9.2018 kello 9.00 ja päättyy sunnuntaina 30.9.2018 kello 21.00. Yleisöäänestyksen tulos ja raitiovaunun väri julkaistaan maanantaina 1.10.2018.

Pehmeää muotoilua

Tampereen Ratikan ulkonäkö alkaa olla väriä vailla valmis. Muotoilijat halusivat raitiovaunun ilmentävän Tamperetta, joka on kehittyvä ja alati voimakkaassa liikkeessä oleva. Tampere nähtiin kiehtovana ja vetovoimaisena kaupunkina, joka on yhdistelmä pehmeitä arvoja ja kovaa teknologiaa.

Raitiovaunun olemus on muotoilijoiden mukaan luokseen kutsuva ja samalla määrätietoisesti eteenpäin pyrkivä. Raitiovaunun muotokieli on pehmeä, pelkistetty ja funktionaalinen. Ulkomuodosta on jätetty pois epäolennaisuudet ja annettu tilaa tarkoituksenmukaisuudelle.

– Toivomme, että tamperelaiset ottaisivat raitiovaunun omakseen niin, että vaunun olemus juurtuisi katukuvaan ja toisaalta loisi osaltaan jotain uutta kaupunkiin. Koemme onnistuneemme, jos raitiovaunu tarjoaa käyttäjilleen elämyksiä, mutta ennen kaikkea arjen sujuvuutta tulevien vuosikymmenten ajan, sanoo teollinen muotoilija Jussi Hurskainen Idis Design Oy:stä.

Ratikkaa ajetaan kahteen suuntaan

Raitiovaunu on kahteen suuntaan ajettava, minkä vuoksi vaunun päädyt ovat muodoltaan identtiset. Keulan kaarevat pinnat rajoittuvat alaosastaan mahdollisimman lähelle kiskoja, mikä parantaa jalankulkijaturvallisuutta.

Matkustamon sisävalot säätyvät vuorokaudenajan mukaan. Raitiovaunussa on istuinryhmän keskellä leveä maisemaikkuna, joka toteutettiin tamperelaisten käyttäjäryhmien viime kevään makettivierailuissa saadun palautteen perusteella. Ikkunat on sijoitettu niin, ettei ikkunapilari peitä näkyvyyttä ulos.

–  Tamperelainen raitiovaunu on viihtyisä, tilava ja valoisa, ja se erottuu ulkomuodoltaan selkeästi pääkaupungin serkusta. Raitiovaunu tarjoaa ylivoimaisen mukavan matkustuskokemuksen, jota luodaan nykyaikaisten ratkaisujen avulla vaunun ulkopuolella ja sisällä matkustamossa, sanoo toimitusjohtaja Pekka Sirviö Tampereen Raitiotie Oy:stä.

Ensimmäinen raitiovaunu valmistuu vuonna 2020

Tampereelle tulevat raitiovaunut valmistaa kotimainen Transtech Oy Kajaanin Otanmäen tehtaalla, jonka omistaa kokonaan Skoda Transportation.

Tampereelle on tilattu 19 raitiovaunua. ForCity Smart Artic X34 -mallin raitiovaunut ovat 37,3 metriä pitkiä, kolmiosaisia ja kahteen suuntaan ajettavia. Raitiovaunussa on kauttaaltaan matala lattia, ja vaunuun on esteetön pääsy pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa.

Raitiovaunussa on 104 istumapaikkaa ja ruuhka-aikaan tilaa 264 matkustajalle. Raitiovaunujen valmistus aloitetaan Otanmäessä vuonna 2019. Ensimmäisen raitiovaunun arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 alussa. Raitiovaunuliikenne käynnistyy Tampereella vuonna 2021.

(Lähde: Tampereen raitiotie Oy)

 

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. uden ratikan väriksi ehdottomasti PUNAINEN !!! Ensinnäkin ”punainen väri” erottuu sinisistä busseista sekä erottuu myös hyvin niin sateella kuin hämärässäkin. Olen lopen väsynyt tuohon suomalaisten rakastamaan hitusen tylsähköön”siniseen väriin”, jota käytetään ”kaikessa” vuodesta toiseen urheilijoiden edustusasuissakin !! Sininen väri on huomaamaton ja tylsä….PUNAISESSA ON POTKUA !!!! Suomi on näkyvässä , hyvässä maineessa Maailmalla….jatkakaamme tätä hyvää mainettamme ja näkyvyyttämme Maailmalla ”valitsemalla uuteen ratikkaamme ”lisäpotkua antavan PUNAISEN värin”!!!!