Myös kerrostaloja rakennetaan nykyisin puusta. Kuva Pukinmäestä Helsingistä. (Kuva: Ville Miettinen)

Ympäristöministeriö käynnistää puurakentamisen tukiohjelman. Tavoitteena on vauhdittaa puun käyttöä rakentamisessa. Samalla halutaan löytää uusia ratkaisuja.

Puurakentamisen toimenpideohjelman 2016–2021 ensisijaisena tavoitteena on edistää puun käyttöä rakentamisessa ja siten tähdätä rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Rakentamisessa hiili säilyy sitoutuneena pitempään ja varmemmin kuin kemiallisen puunjalostusteollisuuden tuotteissa.

Ministeriö haluaa aktivoida sidosryhmiä ja kannustaa uusia toimijoita mukaan, joten se käynnistää elokuun alussa Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman. Tukiohjelma myöntää rahoitusta erilaisille hankkeille, jotka tarjoavat ratkaisuja puurakentamisen vauhdittamiseksi. Ensimmäisen hakukierroksen teemana on puurakentamisen digitalisaatio.

– Puurakentamisen kysyntä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, sanoo Puurakentamisen toimenpideohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino.

Nyt halutaan kannustaa erilaisia hankkeita kehittämään monipuolisesti puun käyttöä rakentamisessa ja löytää uusia ratkaisuja alalle. Ensimmäisellä hakukierroksella rahoitusta voivat hakea yksityiset ja julkiset organisaatiot sekä yritykset. Haku päättyy 30. syyskuuta, ja ympäristöministeriö tekee rahoituspäätökset lokakuun 2018 loppuun mennessä.

Digiratkaisuja kehittämiseen

Heinon mukaan digitalisaatio tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia puun arvoketjun kehittämiseen. Digitaalisten ratkaisujen avulla voidaan esimerkiksi kehittää teollista puurakentamista sekä terveellistä ja turvallista julkista rakentamista.

Puurakentamisen digitalisaatioteeman alla on kolme eri osa-aluetta: tietomallipohjainen suunnittelu puurakentamisen tehostamiskeinona, puurakentamisen kestävä laatu ja tiedon rajapinnat sekä vähähiilisen rakentamisen edistäminen digitalisaation ja tiedonlouhinnan keinoin.

Kulttuuriperintö avuksi

– Esimerkiksi puurakentamisen laadun varmennus vaatii älykkäitä rajapintoja, joiden avulla voidaan löytää järkeviä tapoja rakentaa materiaali- ja energiatehokkaasti. Digitaalisten työkalujen avulla voimme oppia myös puurakentamisen kulttuuriperinnöstä ja monipuolistaa puun käyttöä nykyrakentamisessa, Heino sanoo.

Tukiohjelma jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Ohjelman toisen hakukierroksen käynnistymisen ajankohta ja teema päätetään elokuun lopussa. Kokonaisuudessaan ohjelmassa myönnetään hankkeille rahoitusta enintään 2,5 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta ympäristöministeriön sivuilla Kasvua ja kehitystä puusta –tukiohjelma sekä Puurakentamisen toimenpideohjelma.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *