Liput liehuvat Haminassa jo nyt. Tulevaisuudessa ainakin yksi Suomen lipuista liehunee vielä selkeästi korkeammalla. (Kuva: Haminan kaupunki: Hamina - kohtaamisten kaupunki)

Jos sä lipun nostat salkoon, niin Haminassa se nostetaan vieläkin korkeammalle. Haminan kaupunginvaltuusto päätti juhannuksen jälkeen myöntää massiiviselle lipputanko-hankkeelle 580 000 euron lisämäärärahan. Päätös syntyi äänin 27-11.

Kyseessä lienee ensimmäinen kerta Suomen kuntahistoriassa, kun ainoana asiana valtuuston kokouksessa oli lipputangon hankkiminen.

– Jokainen kaupunki haluaa ja tarvitsee julkisuutta. Jo nyt Hamina on saanut sitä lipputangon myötä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Tämä on mennyt jo niin pitkälle, että hanketta ei kannata keskeyttää, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd.) totesi Kuntalehdelle juhannusviikolla.

Vajaalla 750 000 eurolla on tarkoitus saada lähes sata metriä korkea teräslipputanko, johon on tarkoitus jo loppuvuodesta nostaa liehumaan yötä päivää suurikokoinen Suomen lippu, jonka koko on lähes koripallokentän verran eli 416 neliötä. Tarkat mitat ovat 16×26 metriä.

Haminan kaupunki iloitsi Facebookissa lippupäätöksestä. Monet kaupunkilaiset ovat olleet tyrmistyneitä rahankäytöstä.

Kulut ja tanko kasvaa

Haminan lipputanko-hanke on elänyt suunnittelun kuluessa kustannusten ja tangon mitan suhteen koko ajan ja aina vain ylöspäin. Alun perin puhuttiin 40 metristä ja 40 000 eurosta. Nyt puhutaan sata metriä korkeasta teräksisestä lipputangosta, jonka hinnaksi on arvioitu pystytyksineen hieman alle puoli miljoonaa. Lisäksi perustusten rakentaminen ja muut kustannukset nostavat kustannuksia niin, että hankkeen hinnaksi on arvioitu noin 736 000.

– Rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että kustannukset pelottavat. Kaupunki on kuitenkin maksanut viime vuodet vanhasta tyhjillään olevasta uimahallistakin kustannuksia 100 000 euroa vuodessa, kun sen osakkeista ei ole päästy eroon. Siihen suhteutettuna tämä ei niin iso summa ole. Kaupunki investoi joka tapauksessa. Nytkin on valmistumassa 11 miljoonaa maksanut uusi koulu, Titta Erkkilä vertailee.

Viimeksi hankkeesta äänestettiin kaupunginhallituksessa maanantaina. Äänin 7-2 näytettiin lipputangolle vihreää valoa. Vastaan äänestivät ainoastaan kaksi perussuomalaisten edustajaa. Kriittisiä äänenpainoja on toki muiden puolueiden edustajien suusta kuultu, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lisämääräraha hyväksytään maanantain valtuustossa.

Höpö-höpö hommia

Hankkeen vastustajat pelkäävät, että lipputangon myötä suomalaiset saavat uuden sananlaskun käyttöön: ”Kasvaa kuin Haminan lipputangon kustannusarvio.” Tai ehkä kaksikin: ”Kohosi kohti taivaita kuin Haminan lipputangon hinta”.

– Ei tämä nyt esillä oleva raha riitä sen toteuttamiseen. Eihän kaupungilla ole tässä mitään kunnon suunnitelmia, eikä laskelmia. Me olemme asiaa selvittäneet ja vähintään miljoonan se lipputanko tulee maksamaan, täräyttää perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Peter Muurman.

– Ei Haminan kaupungilla ole tällaiseen varaa. Minä en ainoastaan vastusta hanketta, vaan pidän sitä ihan höpö-höpö hommana, Muurman jatkaa.

Hankkeen vastustaja kritisoi hankkeen arvioitua matkailullista vetovoimaa, turvallisuusnäkökohtien sivuuttamista ja lentoliikenteen asettamia ehtoja lipputangolle.

– Kuka Indonesiasta Suomeen tuleva haluaa tulla Haminaan katsomaan lipputankoa? Ja onko tässä turvallisuusnäkökohtia lainkaan? Kun lippu on yötä päivää tangossa, niin mitä tapahtuu talviaikaan? Tippuuko sieltä jäätä kuinka laajalle ympäristöön. Ja mikä ihmeen lipputanko sellainen on, johon Trafin määräyksestä tulee tangon nokkaan punainen vilkkuvalo, valtuutettu laskettelee liudan kysymyksiä.

Ulkopuolista rahaa niukasti

Hankkeen alkuvaiheessa puhuttiin joukkorahoituksella pystyyn nostettavasta lipputangosta. Nyt lahjoitusvaroja on koossa 130 000 euroa.

– Ensimmäinen ajatus oli se, että saadaan ulkovaltoja ja suurlähetystöjä maksamaan lipputanko. Ne summat ovat kuitenkin olleet niin pieniä, että valtaosa jää kaupungin veronmaksajien maksettavaksi. USA:n suurlähetystöltäkin saatiin vain 2 000 euroa. Hankkeelle ei ole saatu myöskään yrityksiltä sponsorirahaa. Vakavasti otettavat liikemiehet eivät ole nähneet lipputankoa niin vetovoimaiseksi hankkeeksi, että siihen olisi kannattanut lähteä mukaan, Peter Muurman painottaa.

Hamina on viime aikoina profiloitunut Suomen lippupääkaupunkina. 28.5. Haminassa vietettiin Suomen lipun 100-vuotisjuhlaa. Samassa yhteydessä avattiin Haminan Lippumaailman Lippupuiston ensimmäiset osat. Tulevina vuosina hankkeen puuhamiesten tavoitteena on saada kaikki YK:n jäsenvaltioiden 193 jäsenlippua hulmuamaan eri puolilla kaupunkia. Ja luonnollisesti se maailman suurin Suomen lippu liehuu arvonsa mukaisessa lipputangossa.

Haminan Lippumaailma

Lippunäyttely Haminan taidemuseossa

Juttua päivitetty 27.6. klo 11.00: Lisätty tieto kaupunginvaltuuston päätöksestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *