Riihimäen ensimmäinen ympäristöohjelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa jo vuonna 1992. Viime vuonna kaupunki hyväksyttiin mukaan Fisu- ja CIRCWASTE -hankkeisiin. Kuvassa Riihimäen Kastanjapuisto. (Kuva: Riihimäen kaupunki)

Kuntaliitto palkitsi viime viikolla kuntien ilmastokonferenssissa Riihimäen kaupungin ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) näiden tekemästä pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta ilmastotyöstä.

– Kunnat ja kuntayhtymät ovat tehneet tavoitteellista ilmastotyötä jo 20 vuotta ja kunnat näyttäytyvätkin ilmastotalkoiden edelläkävijöinä. Riihimäki ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut ovat loistavia esimerkkejä tuloksellisen ilmastotyön tekijöinä, toteaa Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen.

Riihimäki on vakiinnuttanut ilmastoasiat osaksi kaupungin ympäristötyötä yli kahdenkymmenen vuoden aikana. Riihimäen ilmastostrategia ja ympäristöraportointi ovat erinomaiset esimerkit kaupungin useita toimialoja kokoavasta yhteisestä ilmastotyöstä.

Viime vuoden lopulla Riihimäki hyväksyttiin mukaan Fisu (Finnish Sustainable Communities) -verkostoon, sekä ”CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” -hankkeeseen.

Fisu-verkostossa kunnat kulkevat kohti hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.

”CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” -hanke edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Tavoitteena on luotsata Suomea kohti kiertotaloutta ja toteuttaa valtakunnallista jätesuunnitelmaa. EU Life -ohjelmaan kuuluvan seitsenvuotisen hankkeen koordinaattorina toimii Suomen ympäristökeskus.

Vuoden 2018 aikana Riihimäelle laaditaan tiekartta resurssiviisaaseen tulevaisuuteen.

HSY ja sen edeltäjä YTV on aito edelläkävijä niin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä kuin sopeutumisessakin. Sen pitkäjänteisen ilmastotyön ensimmäisiä askelia otettiin jo vuonna 1991.

HSY:llä on tärkeä rooli kannustaa seudun kaupunkeja ja osaltaan kaikkia Suomen kuntia sekä muita toimijoita mukaan yhteisiin ilmastotalkoisiin ja luoda yhteistyötä näiden välillä, muistuttaa Kuntaliiton asiantuntija Pauliina Jalonen.

 

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.