Lahti on toista kertaa peräkkäin Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailun finaalissa. (Kuva: Ville Miettinen)

Lahti ja Joensuu ovat edenneet loppusuoralle eurooppalaisissa kaupunkien ympäristötyötä mittaavissa kilpailuissa.

Lahti on yksi kolmesta Euroopan vihreä pääkaupunki 2020 -kilpailun finalistista. Muut finalistit Euroopan komission järjestämässä kilpailussa ovat Gent ja Lissabon.

Euroopan vihreä pääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) kilpailussa kaupungit valitaan loppukilpailuun hakemuksen kahdentoista teeman perusteella, joissa kuvataan ympäristön tilaa, edistymistä ympäristöasioissa sekä tulevaisuuden suunnitelmia.  Lahti sai kaupungeista parhaimmat pisteet viidellä osa-alueella, jotka ovat ilmanlaatu, melu, luonto ja luonnon monimuotoisuus, vesi sekä ympäristöasioiden hallinta.

Kilpailun voittaja julkistetaan palkintojenjakoseremoniassa 21. kesäkuuta 2018 Nijmegenissä Hollannissa. Voittajalle on nyt ensimmäistä kertaa luvassa 350 000 euron rahapalkinto.

Myös viime vuonna Lahti oli kilpailun finaalissa. Tuolloin tuomaristo nosti esille Lahden ympäristövahvuuksina erityisesti pitkäjänteisen toiminnan jätehuollon ja vesiensuojelun parissa sekä uudenlaiset kestävät maankäytön suunnittelun toimintamallit yleiskaavatyössä ja asukasosallistumisessa.

– Olemme oppineet kuluneen vuoden aikana paljon lisää – toivon, että se näkyy tuloksessa, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu, sd., Lahden tiedotteessa.

Joensuun puolestaan on päässyt haki Euroopan vuoden 2019 Green Leaf Award -kilpailun finaaliviisikkoon.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki EU:n jäsenvaltioiden 20 000–100 000 asukkaan kaupungit.

Green Leaf -palkitsemiskriteereitä ovat muun muassa ilmastonmuutoksen hillintä ja energiatehokkuus, kestävä kaupunkiliikenne sekä jätteet ja kiertotalous. Palkintona kisan voittajalle on luvassa Euroopan komission myöntämän tunnustuksen lisäksi 75 000 euron arv

oinen rahallinen palkkio.Ensimmäiseen vaiheeseen otettiin mukaan 15 kaupunkia, joista loppukilpailuun valikoitui hakemusten perusteella viisi. Joensuun lisäksi finaaliin ylsivät Cornellà de Llobregat Espanjasta, Gabrovo Bulgariasta, Horst aan de Maas Alankomaista ja Mechelen Belgiasta.

Myös Green Leaf -kilpailun voittaja julkistetaan Nijmegenissä 21. kesäkuuta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *