Turun kaupunkipyöräverkosto ulottuu Aurajoen molemmin puolin. Talvella pyöriin asennetaan nastarenkaat. (Kuva: Turku)

Turku liittyy tänä keväänä niiden kaupunkien ketjuun, joissa kaupunkilaisille tarjotaan pientä maksua vastaan kattava polkupyöräverkosto. Mutta Turussa pyörä irtoaa telineestä Turun seudun joukkoliikenteen Fölin kausimatkakortilla.

Aloitusvaiheessa kaupunkipyöräjärjestelmä Föli-fillarit koostuu 300 pyörästä sekä 34 pyöräasemasta. Asemaverkosto ulottuu Kupittaalta keskusta-alueen yli Turun satamaan saakka.

Turussa aloittava kaupunkipyöräjärjestelmä on toteutettu eri tavoin kuin useat muut jo lanseeratut kaupunkipyöräjärjestelmät. Taustalla on Turun kaupungin aikomus luoda kaupunkipyöräjärjestelmästä pysyvä osa kaupungin liikkumisen palveluja sekä sitoutuminen kaupungin strategisiin tavoitteisiin kestävän kasvun ja hiilineutraaliuden saavuttamisesta vuoteen 2029 mennessä.

Turussa kaupunkipyörät on integroitu osaksi Turun seudun joukkoliikenteen Fölin palveluja ja pyörien käyttöoikeus sisältyy Fölin yli 30 päivän kausikortteihin touko-elokuun 2018. Mikä tahansa Fölin matkakortti myös kelpaa järjestelmään tunnistautumiseen, joten kortin lisäksi ei tarvita erillisiä pin-koodeja.

Ympärivuotinen – talvella nastat alle

Vappuna lanseerattava järjestelmä on ainutlaatuinen Suomessa myös ympärivuotisen käyttökautensa vuoksi. Föli-fillarit ovat käytössä vuoden jokaisena päivänä ja talvikaudeksi pyöriin vaihdetaan nastarenkaat. Syksyllä 2018 lanseerataan myös erillinen opettajalippu, jolla pyörät saadaan alueen peruskoulujen ja lukioiden käyttöön.

Eräs Föli-integroinnin näkyvimmistä seikoista on kaupunkipyöräjärjestelmälle luotu oma brändi – Föli-fillarit. Sekä nimelle, että järjestelmän logolle on haettu tavaramerkit ja pyörien sekä logon yleisilme on Turun seudun joukkoliikenteen visuaalisen ilmeen mukainen. Föli-fillarit ovat ensimmäinen osa joukkoliikenteen MaaS eli liikkuminen palveluna –kokonaisuuden rakentumista.

Kaupunkipyöräjärjestelmän suunnitteluvaiheessa päädyttiin erilaiseen ratkaisuun myös palveluntarjoajan ja mainospaikkojen kilpailuttamisen suhteen. Nämä kilpailutettiin erikseen ja kaupunkipyöräjärjestelmään varattiin optio laajentaa järjestelmä Turun naapurikuntiin.

Kilpailuttaminen antaa myös yksityisille tahoille, esimerkiksi yrityksille tai kauppakeskuksille, mahdollisuuden ostaa pyöräasemia. Ratkaisu myös mahdollistaa runsaasti erilaisia optioita kaupunkipyöräjärjestelmän laajentumiseen tulevaisuudessa.

Föli-fillareiden kampanja-aloitus tapahtuu vapunpäivänä Tuomiokirkkotorilla klo 14-16. Tilaisuuden juontavat Ylen sohvaperunoista tutut turkulaiset Osku Valtonen ja Juhani Koskinen ja osaltaan tunnelmaa on myös luomassa turkulainen opiskelijapuhallinorkesteri Sohon Torwet. Järjestelmän avaa kaupunginjohtaja Minna Arve ja puheenvuoroja tapahtumassa kuullaan myös Fölin liikennepalvelujohtaja Sirpa Korteelta sekä pyörien päämainostajalta Viking Linelta.

Kaikki 300 Föli-fillaria tuodaan Tuomikirkkotorille lanseerausta varten, josta vapaaehtoiset polkevat ne pyöräkulkueena omille asemapaikoilleen.

(Lähde: Turku)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *