THL kannustaa tehokkaaseen katupölyn torjuntaan. (Kuva: Sonja Eloranta)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kiinnittää huomiota katupölyn aiheuttamiin ongelmiin. Aurinkoinen ja kuiva säätila on heikentänyt monien kaupunkien ilmanlaadun huonoksi tai erittäin huonoksi. Katupölyä on monin paikoin runsaasti ilmassa liikenneväylillä ja niiden läheisyydessä.

– Kaupunkien katujen ylläpidosta vastaavien kannattaa käynnistää ja jatkaa toimia, jotka hillitsevät katujen pölyämistä. Hiekkoja kannattaa poistaa ensimmäiseksi niiltä katuosuuksilta, joita kaupunkilaiset ja bussit käyttävät eniten, sanoo THL:n ylilääkäri Raimo O. Salonen.

Salonen muistuttaa, että katupöly ei ole vain viihtyisyyshaitta, vaan siitä aiheutuu terveydellisiä ongelmia. Sille altistuminen voi johtaa monien sairauksien pahentumiseen ja vakaviin sairauskohtauksiinkin.

Keuhkoihin voi päätyä vuorokausitasolla 3–5-kertainen määrä hiukkasia, tuntitasolla pahimmillaan jopa 10–20-kertainen määrä keskimääräisiin pitoisuuksiin verrattuna.

Torjunnasta selvää hyötyä

Nykyisen tutkimustiedon perusteella tiedetään, että katupölyn aiheuttamat terveyshaitat ovat hyvin samanlaisia, kuin mitä syntyy liikenteen pakokaasuille ja puunpolton savuille altistumisen seurauksena.

– On selvää, että tehokkailla katupölyn torjuntatoimilla voidaan saavuttaa selkeitä terveyshyötyjä, sanoo Salonen.

Haitat eivät välttämättä näy heti. Korkeat hiukkaspitoisuudet pahentavat kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia ja lisäävät keuhkoinfektioita. Astmaatikot reagoivat katupölyyn usein välittömästi, kun taas sydänsairailla terveyshaittoja voi ilmentyä parin päivän viiveellä. Alle 5-vuotiaat lapset saavat epäpuhtaasta ilmasta yskää, kurkkukipua ja nuhaa herkemmin kuin terveet aikuiset ja riski sairastua bakteerin aiheuttamaan keuhkoputkentulehdukseen kohoaa. Iäkkäillä ihmisillä kohoaa keuhkokuumeen riski.

Siitepölykausi samaan aikaan

Katupölykausi kestää kaupungeissa noin kolmen kuukautta, vaikka katuja puhdistettaisiin melko hyvin. Paha katupölykausi samaan aikaan lepän ja koivun siitepölyjen kanssa voi johtaa tavanomaista suurempaan määrään keuhkoinfektioita ja astman pahenemisia.

THL neuvoo poistamaan ajoissa karkean hiekan ja sen jälkeen puhdistamaan kadut perusteellisesi. Pikatilanteissa neuvotaan torjumaan pölyämistä suolaliuoksella.

– Keuhko- ja sydänsairauksista kärsivien kannattaa välttää liikkumista pölisevillä kaduilla. Kävelijöille ja pyöräilijöille suosittelen puhtaampia puistojen, metsiköiden ja pienempien katujen kautta kulkevia reittejä. Normaalissa yleiskunnossa oleva henkilö voi halutessaan käyttää P2-luokan hengityssuojainta huonon ilmanlaadun aikana, sanoo Salonen.

Katupöly on talvikauden puulämmityksen savujen jälkeen toiseksi pahin paikallinen ilmansaaste, jonka pienhiukkaset aiheuttavat Suomessa vuosittain 50-60 ennenaikaista kuolemaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *