KUJA-jatkuvuudenhallintaprojektikokonaisuus toteutettiin Kuntaliitossa. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kuntaliitossa toteutettu jatkuvuudenhallintaprojektikokonaisuus (KUJA) sai vuoden 2017 Timanttiteko-palkinnon.

Timanttiteko-palkinto myönnetään esimerkilliselle toiminnalle, kehitystyölle ja innovaatiolle, jolla edistetään yhteiskunnan turvallisuutta. Sen myöntää vuosittain Turvallisuuskomitea ministeriöiden valmiuspäällikkökokouksen esityksestä. Palkinto jaettiin nyt yhdennentoista kerran.

Jatkuvuuden hallintaan kohdistuvaa KUJA-projektia on toteutettu kahdessa vaiheessa.  Vuosina 2014–2016 pääpaino oli kuntien sisäisessä varautumisessa ja palveluiden jatkuvuudenhallinnan kehittämisessä sekä jalkauttamisessa. Vuosina 2017–2019 keskitytään maakunnan ja kuntien välisen varautumisyhteistyön sekä KUJA-konseptin työvälineiden ja käytön kehittämiseen.

– Jo viisi vuotta sitten tiedostettiin, että tulevaisuudessa yhteiskunnan ja sen eri toimijoiden varautumisen kannalta ratkaisevan tärkeää ovat yhtenäiset toimintamallit sekä mahdollisimman helppokäyttöiset työkalut, jotka ovat mahdollisimman helppokäyttöisiä toteaa hankkeen ensimmäinen projektipäällikkö Jaakko Pekki.

– Tätä haastetta KUJA-projektissa lähdettiin aikanaan ratkaisemaan ja hanke sai kuntakentässä heti tuoreeltaan erittäin myönteisen vastaanoton.

Yhteistyötä valmiustyön edistämiseksi

Huoltovarmuuskeskuksen perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola kertoo, että Huoltovarmuuskeskus ja Kuntaliitto ovat tehneet pitkään yhteistyötä kuntien ja kunnallisten toimijoiden sekä kuntayhtymien valmius- ja varautumistyön edistämiseksi.

Kuntien jatkuvuudenhallinnan KUJA-projektissa kehitetyt toimintamallit ja kuntatasoilla toteutetut toimenpiteet ovat Hakolan mukaan voimakkaasti lisänneet tietoisuutta ja kehittäneet valmiustyötä erilaisten vakavien häiriötilanteiden kohtaamiseen.

– Perinteinen riskienhallinta on tärkeää, mutta on ilo huomata yhä useammin maturiteettitason kasvaneen ja jatkuvuudenhallinnan nousseen keskiöön. KUJA-projekti on ollut erinomainen ja käytäntöön pureva tapa tähän työhön, Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki sanoo.

Yhteiskunnan turvallisuutta edistämässä

– Palkinnon myöntämisen kriteereinä arvioitiin muun muassa esitetyn toiminnan merkitystä väestön, yhteiskunnan tai valtion turvallisuudelle sekä moninaista hyödynnettävyyttä poikkihallinnollisesti. Lisäksi arvioitiin toiminnan tai sen tulosten kustannustehokkuutta, monistettavuutta ja innovatiivisuutta sekä ajankohtaisuutta. Näillä kriteereillä arvioituna KUJA-projekti nousi selkeästi ykköseksi, Turvallisuuskomitean puheenjohtaja kansliapäällikkö Jukka Juusti toteaa.

Kuntatekniikka-lehti on kertonut KUJA-projektista mm. numerossa Kuntatekniikka 7/17.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *