Kajaanin kaupunki ostaa sähköenergian vuosina 2020-2023 Savon suunnasta. Joulun alla nimet papereihin pistivät Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen (vas) ja Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Keski-Karhu. (Kuva: Savon Voima)

Kuntalaiset ovat pyöritelleet päätään viime päivinä, kun julkisuuteen ponnahti tieto, että Savon Voima Oy toimittaa vuosina 2020-2023 Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan tarvitseman sähkön. Näin siitä huolimatta, että kunnat omistavat yhdessä Loiste Energia Oy:n.

Sähköenergian toimittaja kilpailutettiin Kainuun hankintarenkaan toimesta viime vuonna ja kylmät numerot käänsivät kelkan savolaisten eduksi.

-Hinta sen ratkaisi. Olihan siinä muitakin tekijöitä, mutta energian hinnassa tulivat erot, hankintapäätöksen allekirjoittanut Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen kertoo.

-Mielellään ottaisimme sähkön omalta yhtiöltä, mutta kilpailutus on kilpailutus ja sen mukaan meidän on elettävä, Tolonen jatkaa.

Omaa ei saa suosia

Kajaanin kaupunki omistaa lähes 76 prosenttia Loiste Energia Oy:sta ja loppuosuus yhtiöstä on Sotkamon kunnan omistuksessa. Omistussuhteet eivät vaakakupissa painaneet, kun askelmerkit määräsi hankintalainsäädäntö.

-Loiste toimii vapaasti kilpailluilla markkinoilla ja Kainuun hankintarenkaan asiakkaat muodostavat vain pienen osan kaikista sähkön ostajista. Suora hankinta ei lain mukaan ole mahdollista, koska Loiste Energia Oy harjoittaa suurimman osan toiminnastaan muiden kuin omistajiensa kanssa. Kyseessä oleva sähköenergian hankinta tuli kilpailuttaa, eikä ns. in house-menettely ollut mahdollinen, Tolonen huomauttaa.

Vuoden 2019 loppuun sähköenergian toimittaja Kainuun hankintarenkaalle on Loiste Energia Oy. Tämän jälkeenkin iso osa Kajaanin kaupungin sähkölaskun sisältämistä euroista päätyy kuitenkin yhä oman yhtiön kassaan.

-Pitää muistaa, että tässä kilpailutettiin vain energia, ei siirtohintoja. Ne me maksamme edelleen omalle yhtiöllemme. Ei Loiste tämän kaupan takia kaadu, Tolonen toteaa.

Neljä yhtiötä tarjosi

Avoimessa sähköenergian hankintaa koskevassa kilpailutuksessa mukana oli vain neljä yhtiötä. Tarjouksen jättivät pisteytysjärjestyksessä Savon Voima Oyj, Nordic Green Energy, Loiste Energia Oy ja Turku Energia Sähkönmyynti.

-En tiedä, oliko Loiste edes tosissaan tarjoamassa. Näin pitkät sopimukset eivät ole oikein mieluisia yhtiölle, Jari Tolonen epäilee.

 

Hankintaan liittyvät materiaalit Kajaanin kaupungin sivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *