Vuosaari valittiin Vuoden Kaupunginosaksi 2017. Näkymä Aurinkolahdesta merelle päin. (Kuva: Pekka Huhtela)

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa etsitään viihtyisää ja yhteisöllistä kaupunginosaa, jossa on monipuolista, uudentyyppistäkin toimintaa, aktiivisia paikallistoimijoita ja hyvä asua. Viime vuonna liitto sai peräti 171 ehdotusta eri puolilta Suomea.

Mistä löytyy elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita? Missä tuntee urbaanin kaupunginsykkeen? Missä yhteisöllisyys on vahvaa ja toiminta kaikille avointa?

Kotiseutuliiton mukaan hyvässä kaupunginosassa on toimintaa erilaisille ihmisille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, turvallista elää ja hyvä yrittää. Kaupunginosien aktiivisuus ja avoin kansalaistoiminta – erityisesti asukkaiden, yhdistysten, yritysten ja kaupungin yhteistyö – lisäävät kotoisuutta ja hyvinvointia.

Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa – omia kulmia, lomakohdetta, naapurikaupunginosaa tai henkistä kotia, kunhan alue on urbaani kaupunginosa. Tarvitaan vain perusteltu vapaamuotoinen ehdotus, jonka voi lähettää verkkolomakkeella 30.4. mennessä tässä osoitteessa.

Vuoden kaupunginosa julkistetaan elokuussa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Lappeenrannassa.

Vuodesta 2001 järjestetyssä kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea, muun muassa Helsingistä, Porista, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Lahdesta, Kajaanista ja Oulusta.

Viime vuonna palkittiin aktiivinen ja alati kehittyvä Helsingin Vuosaari, jossa asukkaiden, eri toimijoiden ja kaupungin monipuolinen yhteistyö on kantanut hedelmää jo vuosia.

Vuonna 2016 palkitun merihenkisen Porin Reposaaren nostivat kaupunginosien kärkeen yhteishenki ja rakkaus kotiseutuun. Vuoden kaupunginosa 2015 Vantaan Hakunila on yhteisöllinen ja kulttuuritoiminnaltaan rikas kaupunginosa, jossa eri ryhmien välisiä ristiriitoja on soviteltu onnistuneesti yhteisin voimin.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *