Ilmianna kuntasi kiertotalouskeksintö! Aikaa on tämän vuoden loppuun. (Kuva: Janne Rask)

Kierrätys ja kiertotalous ovat suuria nousevia megatrendejä ja Sitra haluaa myös olla tukemassa kiertotalouden kehitystä. Sitra on julistanut valtakunnallisen kilpailun, jossa etsitään kuntien kiinnostavimpia kiertotalousratkaisuja.

Kokonaiset yhteiskunnat ovat nyt uuden aikakauden edessä. Kiertotalous on yksi vastaus siihen, kuinka pyristellä eroon ylikulutuksesta. Jatkossa emme tuota enää jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita.

Miten kunnat vastaavat tähän haasteeseen? Onko kiertotalous huomioitu kunnan strategioissa, entä hankinnoissa? Käyttääkö kunta omassa toiminnassaan kiertotalousratkaisuja, entä tietävätkö asukkaat ja yritykset kiertotalouden mahdollisuudet?

Syksyn aikana koottava ja alkuvuonna 2018 julkistettava lista esittelee kuntien kiinnostavimpia kiertotaloustekoja ja -ratkaisuja. Listalle voi päästä esimerkiksi kiertotalouden mukainen toiminta, yksittäinen toimenpide tai teko, palvelutekninen kehitystyö tai pitkälle kehitelty innovaatio kunnan toiminnan eri osa-alueilta.

Ehdotuksia arvioidaan osa-aluekohtaisesti mutta kaikissa kategorioissa arvostetaan seuraavia asioita: 1. Ratkaisun skaalautuvuus, 2. Hyötyjen todennettavuus, 3. Ratkaisun kiinnostavuus ja 4. Vaikutus kiertotalouden edistämiseen. Kilpailu on avoin kunnille ja kuntayhtymille.

Ehdotetun teon on voinut toteuttaa kunta tai sen sidosyksikkö, mutta hakemuksen jättäjänä tulee olla kunta tai kuntayhtymä. Kunta voi osallistua kilpailuun yhdellä tai useammalla ehdotuksella, mutta kukin ehdotus voi olla vain yhdessä osa-alueessa.

Tavoitteena on kehittää kuntien kiertotalouden kiinnostavimmat teot -ideaa ja kerätä iso joukko toimia vuoden 2019 loppuun mennessä. Parhaiden ratkaisuiden skaalattavuus arvioidaan ja samalla päätetään mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Tavoitteena on skaalata kuntien parhaita kiertotalousratkaisuja ympäri Suomen.

Ilmianna 31.12.2017 mennessä kuntasi hyvä kiertotalousteko tässä osoitteessa. Parhaat ratkaisut palkitaan 10 000 euron rahapalkinnoilla.

(Lähde: Sitra)

Markku Vento
markku.vento@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*