Energiasäästöä on syntynyt mm. vaihtamalla katuvalaisimia led-valaisimiin. (Kuva Jeppe Carlsen)

Energiatehokkuussopimuksia on solmittu lisääntyvään tahtiin. Esimerkki edellisen sopimuskauden saavutuksista tulee Perämeren ääreltä, jossa Oulun kaupunki ylitti kuntien energiatehokkuussopimuksen säästötavoitteen 542-%:sti sopimuskaudella 2008–2016.

Oulun kaupungin säästötavoite oli 16,6 GWh, joka vastasi yhdeksää prosenttia kaupungin energiankulutuksesta. Saavutetut säästöt olivat kuitenkin jopa 90,2 GWh.

Oulu on sitoutunut kunta-alan energiatehokkuussopimukseen, jonka tarkoituksena on ensisijaisesti parantaa energiatehokkuutta. Samalla edistetään uusiutuvan energian käyttöä sekä pyritään vähentämään kasvihuonekaasuja. Energiansäästö vaikuttaa tietenkin myös kunnan talouteen positiivisesti.

Oulussa on säästetty energiaa muun muassa vaihtamalla katuvalaisimia led-valaisimiin ja uudisrakentamisen ennakoivalla laadun ohjaamisella. Liikelaitos Oulun Tilakeskuksen omistamiin rakennuksiin on tehty energiakatselmukset, joiden toimenpide-ehdotukset on toteutettu. Näitä ovat esimerkiksi Oulun uimahallien suihkujen vaihto, pääkirjaston aurinkovoimala ja lämmitystapamuutokset öljystä maalämpöön tai kaukolämpöön.

-Päättyneellä sopimuskaudella oli mukana 137 kuntaa, joista suurin osa ylsi tavoitteeseensa. Oulun säästötavoite ylittyi yli viisinkertaisesti, kun vain yksi muu kunta pystyi ylittämään tavoitteensa kaksinkertaisesti. Voimme olla ylpeitä saavutuksestamme, iloitsee Tilakeskuksen energia-asiantuntija Johanna Mäkelä.

-Huimat säästöt ovat herättäneet kiinnostusta ympäri Suomea, ja saamme nyt jakaa hyviä käytäntöjämme eteenpäin, Mäkelä sanoo.

Oulun kaupunki on sitoutunut mukaan uudelle sopimuskaudelle vuoteen 2025 saakka. Tällä kaudella on tavoitteena saavuttaa 25 GWh:n säästö. Kiinteistöjen omistaja Liikelaitos Oulun Tilakeskuksen osuus säästöistä on lähes puolet eli 12 GWh.

Alkaneen sopimuskauden säästöjä on lähdetty tekemään ESCO-hankkeilla. Tänä vuonna on jo tehty mittavia toimenpiteitä esimerkiksi Oulun uimahalliin, jossa led-valaistuksella ja suihkujen likaveden sekä altaan huuhteluvesien talteenotolla saavutetaan yksistään yli gigawatin säästö.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.