Tuomariston mukaan Kruunuvuorenrannan koonta-aseman julkisivut ovat esimerkillinen kohde arkkitehtonisesta kunnianhimosta ja taidosta. (Kuva: Lauri Rotko)

Uuden Kruunuvuorenrannan kaupunginosan imujätejärjestelmän koonta-asema on voittanut Vuoden 2017 Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon. Tuomariston mukaan voittaneessa työssä yhdistyvät merkittävällä tavalla arkkitehtisuunnittelu sekä innovatiivinen kolmiulotteinen julkisivuratkaisu.

Tuomaristo pitää koonta-asemaa oivallisena esimerkkinä betonin käytöstä, jossa julkisivujen veistoksellisuus ja vivahteikas värimaailma korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia.

Rakennuksen julkisivu on patinoitu Pertti Kukkosen kehittämällä Umbra-patinavärjäysmenetelmällä, jossa betonin väri muuttuu ruosteen sävyiseksi. Rakennus on myös varustettu viherkatolla, sillä se näkyy monesta talosta yläviistosta.

Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

Jäkälä julkisivujen inspiraationa

Koonta-aseman pääsuunnittelijan, arkkitehti Timo Kiukkolan mukaan tavoitteena oli tehdä ympäristöä eheyttävä kokonaisuus, sillä koonta-asemalle varattu tontti oli jyrkkää kalliota, jonka pinta oli laajalla alueella rikottu vanhan kallioluolaston suuaukon louhimisen yhteydessä.

-Rakennuksen umpinaisten, mutta pinnaltaan kolmiulotteisten julkisivujen inspiraationa oli kallioiden pinnalla etenevän jäkäläkasvuston jatkuva, muuttuva kuvio, Kiukkola kertoo.

-Suunnittelussa tavoitteena oli tilaratkaisu, jossa kallion lisälouhinnan tarve olisi mahdollisimman vähäinen sekä järjestely, jossa rakennus ja sen pihamuurit itsessään piilottaisivat teknisen toiminnan näkyvistä ilman ylimääräisten rakennelmien tarvetta.

Koonta-aseman arkkitehtuuripalkinto on merkittävä myös Helsingin kaupungille. Kaupunki tavoittelee viihtyisyyttä uusien kaupunginosien rakentamisessa.

-On todella hienoa, että Kruunuvuorenrannassa on palkittua ja kekseliästä arkkitehtuuria. Kaupungin eri tahojen, arkkitehtien ja suunnittelijoiden, rakennuttajan, urakoitsijan sekä valmistajien rohkeus soveltaa uusia ratkaisuja edesauttoivat toteutumista, iloitsee Kruunuvuorenrannan aluerakentamisprojektin johtaja Pirjo Siren.

Kruunuvuorenrannassa kiinteistöjen jäte hoidetaan putkikeräysjärjestelmä Rodella, jossa roskat kulkevat imuputkistoa pitkin yhteiselle koonta-asemalle. Koonta-asema valmistui vuonna 2016 ja sen kokonaishinta oli noin 3,2 miljoonaa euroa.

Aseman rakennuttaja oli Kruunuvuorenrannan Jätteen Putkikeräys Oy, urakoitsijana Rakennuspartio Oy sekä julkisivun aliurakoitsijoina Parma Oy, Betonipallas Oy sekä Asennuspojat LK Oy.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.