Infra-urakoitsijat etsivät nyt Vuoden Parasta Kuntatilaajaa. (Kuva Heli Sorjonen)

Mikä kunta on erityisen hyvä tilaamaan markkinoilta palveluja, kuten vaikkapa katujen ja teknisten verkostojen rakentamista ja korjaamista? Rakennusteollisuuden INFRA Ry. etsii Vuoden Kuntatilaajaa 2017. Tiedossa on kova kisa.

Yksi kunta hyödyntää taitavasti markkinoilla olevan osaamispotentiaalin ja teettää esimerkiksi monimutkaisia yhdyskuntateknisiä töitä kustannustehokkaasti. Toiselle kunnalle sama asia tuottaa tuskaa. Mikä on menestyksen juju?

Mikä kaikki selittää eroja? Rakennusteollisuus RT:ssä infratoimialaa edustava INFRA ry haluaa nostaa keskusteluun etenkin kuntien hankintaosaamisen roolin.

-Jäsenyrityksillemme kunnat ovat tärkeä asiakasryhmä. Voidakseen palvella niitä paremmin ja auttaakseen niitä käyttämään veroeurot tehokkaasti yritykset toivovat kuntien kehittävän hankintakäytäntöjään, INFRAn toimitusjohtaja Paavo Syrjö sanoo.

-Palveluntuottajan paras kumppani on osaava ja vaativa tilaaja, joka edellyttää palveluntuottajilta muutakin kuin halpaa hintaa. Taitava tilaaja ymmärtää, että hankinnoissa onnistuminen vaikuttaa laajasti palvelujen laatuun ja elinkeinotoiminnan vireyteen sekä sitä kautta verokertymään ja kunnan talouteen.

Lisätäkseen keskustelua INFRA haluaa selvittää, missä kunnissa hankinnat ovat erityisen hyvin hallussa. Vuonna 2017 ensimmäistä kertaa järjestettävässä Vuoden kuntatilaaja -kilpailussa palkitaan vähintään yksi hankinnoissa onnistunut ja uudistunutta hankintalakia oivaltavasti soveltanut kunta.

-Meitä ei haittaa, vaikka tulevaisuudessa vuoden tilaajaa valitsemassa olisi muitakin organisaatioita, joille asia on tärkeä. Tämä on ensimmäinen kokeilu, jonka tuloksia odotamme suurella mielenkiinnolla, Syrjö sanoo.

Taitavan tilaajan palkitseminen nostaa valokeilaan hankintaosaamisen viime vuosina suureksi kasvaneen roolin. Palkitsemisella halutaan myös edistää hyväksi havaittujen käytäntöjen leviämistä.

Mikä kunta on erityisen hyvä tilaamaan markkinoilta palveluja, kuten vaikkapa katujen ja teknisten verkostojen rakentamista ja korjaamista? Palkittavaa kuntaa voi ehdottaa kuka tahansa, kunhan tekee sen viimeistään 27.11.2017.

INFRA ry:n jury valitsee parhaiten perustelluista ehdotuksista voittajakunnan ja yllättää sen hauskalla palkinnolla. Osallistu osoitteessa https://my.surveypal.com/Vuoden-kuntatilaaja!

(Lähde: INFRA Ry.)

Markku Vento
markku.vento@kuntatekniikka.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*