Staran julistaman lumiveikkauksen sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin.

Vähälumiset talvet ovat tuttuja viime vuosilta, mutta miten käy tänä vuonna? Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran jo perinteisessä kisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurausta vaativa ensilumi sataa Helsinkiin. Lisäksi Stara julistaa valokuvakisan talven töistä Stadissa.

Kisan sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. Staran vuoteen 1978 ulottuvien merkintöjen mukaan ensilumi on satanut Helsinkiin useimmiten marraskuun puolivälin jälkeen.

Ensilumikisan vastausaika päättyy torstaina 23. marraskuuta 2017. Jos ensilumi aurataan ennen vastausajan päättymistä, hyväksytään viimeistään edellisenä päivänä saapuneet vastaukset. Oikein arvanneiden kesken arvotaan vapaavalintainen suksipaketti.

Viime talvena kisa ratkesi keskiarvojen mukaisesti, kun aurauskalusto lähti isosti liikkeelle 3.11.2016 aamuyöllä.

Staran kuvakisassa etsitään parhaita kuvia talvisista töistä. Aura-autojen paraati ensilumen sataessa, hiekoittaja työssään tonttulakki päässä, lapsi lunta lapioimissa – ikuista erikoinen, kaunis tai muuten vaikuttava hetki talven keskellä.

Kisaan voi osallistua julkaisemalla kuvan julkisella Instagram-tilillä hashtagilla #lumistadi

Tuomaristo arvostaa kuvia työstä ja teoista, joiden ansiosta arki Helsingissä sujuu säällä kuin säällä. Talven duunit Stadissa -teemaa voi kuitenkin tulkita ja soveltaa mielikuvitusta käyttäen. Kuva voi olla myös vanha, kunhan se on itse otettu. Erityisen arvokkaita ovat kuvat, joissa näkyy Helsingin maamerkkejä ja tuttuja paikkoja.

Kuvakisa on käynnissä helmikuun 2018 loppuun. Stara lunastaa kisan parhaat valokuvat. Kilpailun säännöt kerrotaan kokonaisuudessaan Staran verkkosivuilla.

Stara hoitaa lumityöt noin 70 prosenttisesti Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

– Staralle on tärkeää huolehtia turvallisista olosuhteista kaikille liikkumisen muodoille, mutta työjärjestyksessä korostuu pääkatujen ja joukkoliikenteen sujuminen sekä jalankulun turvallisuus, sanoo yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

Tulevana talvena Stara on jälleen mukana kehittämässä muun muassa pyöräilyreittien talvihoitoa. Harjauksen ja suolauksen yhdistelmää käytetään yhä laajemmin keskeisillä pyöräreiteillä. Lisäksi Stara kokeilee uutta lumensiirtoon kehitetyn laitteen prototyyppiä ja kehittää tuoreen innovaatiokisan voittajan kanssa talvihoidon töitä sujuvoittavaa Apuri-sovellusta.

(Lähde: Stara)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *