Esplanadin maanalaiseen jäähdytyskeskukseen tulevat teollisen mittakaavan lämpöpumput asennetaan syksyn aikana toimintaan.

Esplanadin maanalaiseen jäähdytyskeskukseen asennettavat, teollisen mittakaavan lämpöpumput saapuivat viime viikolla laivalla Ranskasta Suomeen. Vuosaaren satamasta lämpöpumppujen osat kuljetetaan Helenin jäähdytysluolaan.

Helsingin energiayhtiö Helen Oy rakentaa parhaillaan Esplanadin puiston alla sijaitsevaan jäähdytyskeskukseen uutta lämpöpumppulaitosta, joka käsittää kaksi jäähdytystä ja lämpöä tuottavaa isoa lämpöpumppua. Niiden ansiosta hukkalämmöt saadaan entistä tehokkaammin kiertoon. Lämpöpumppulaitoksen tuotantokäyttö alkaa keväällä 2018.

Lämpöpumput saapuvat laivalla Ranskasta Nantesissa sijaitsevalta tehtaalta Vuosaaren satamaan kolmessa erässä viikon välein. Ensimmäinen erä saapui Vuosaareen viime keskiviikkona, ja lämpöpumpun osien kuljetus aloitettiin torstaiaamuna. Kuljetuksia tehdään kerran tai kaksi kertaa päivässä. Ne tapahtuvat 29.9.2017 saakka arkipäivisin.

Kun kuljetusajoneuvot ajavat jäähdytyskeskuksen ajotunneliin ja sieltä ulos, liikenne Laivurinrinteen ja Merimiehenkadun risteyksessä joudutaan pysäyttämään hetkeksi.

Espan alle tulevat lämpöpumput koostuvat isoista osista: suurimmat ovat lähes 27 000 kiloa painavia järkäleitä. Luolassa osat nostetaan pois kuljetusajoneuvoista sekä siirretään ja asennetaan paikoilleen laitepetien päälle. Yhden kootun lämpöpumppukokonaisuuden pituus on noin 11 metriä, leveys noin 6 metriä ja korkeus noin 5 metriä. Sen kokonaispaino on yli 98 100 kiloa.

Hiilidioksidipäästöt vähenevät

Uusi lämpöpumppulaitos vähentää Helenin hiilidioksidipäästöjä noin 20 000 tonnia vuodessa.

– Helen on matkalla kohti ilmastoneutraaliutta, ja lämpöpumppuinvestointi on yksi toimenpide kohti ilmastoneutraalia tuotantoa. Esplanadin lämpöpumput vastaavat Helsingin kasvavaan kaukojäähdytystarpeeseen. Kaukojäähdytyksen lisäksi tuotamme niillä myös lämpöä ja korvaamme näin fossiilisten polttoaineiden käyttöä, sanoo johtaja Heikki Hapuli Helenistä.

Tällä hetkellä yli 60 prosenttia Helsingin kaukojäähdytyksestä tehdään maailman suurimmassa kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä tuottavassa Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa Sörnäisissä. Kaukojäähdytyksen avulla helsinkiläisistä kodeista ja kiinteistöistä kerätään talteen auringon, koneiden, laitteiden ja ihmisten tuottamaa lämpöä.

Fakta

  • Kaksi uutta lämpöpumppua: 2 x 7,5 MW jäähdytystä ja 2 x 11 MW lämpöä.
  • Lämpöpumput kasvattavat Esplanadin jäähdytyskeskuksen jäähdytystehon yhteensä 55 MW:iin (uudet lämpöpumput 15 MW ja olemassa oleva kylmävesiakku 40 MW).
  • Yhden lämpöpumppukokonaisuuden pituus noin 11 m, leveys noin 6 m ja korkeus noin 5 m.
  • Lämpöpumppujen toimittaja on Johnson Controls Finland Oy.
  • Uusi lämpöpumppulaitos saadaan tuotantokäyttöön keväällä 2018.
  • Kokonaisinvestoinnin arvo on yli 10 miljoonaa euroa.
  • Helsingin kaukojäähdytysjärjestelmä on Euroopan kolmanneksi suurin ja kasvaa nopeimmin Euroopassa.

(Lähde: Helen Oy)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *