HUSin teettämissä tutkimuksissa Naistenklinikan synnytyssaleista ei löytynyt kosteusongelmia. Kätilöopiston sulkeminen johtaa kuitenkin hotellitilojen vuokraamiseen synnyttäjille. (Kuva: Ville Miettinen)

Osa Naistenklinikalla synnyttävistä voi jatkossa siirtyä synnytyksen jälkeen perheineen läheiseen potilashotelliin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tiedottaa.

HUS on vuokrannut Meilahden Cumulus-hotellista Helsingistä yhden kerroksen kokonaan synnyttäjiä varten. Synnyttäjien potilashotellitoiminta käynnistyy lokakuussa 2017.

Potilashotelliin voi siirtyä terve äiti ja hyväkuntoinen vastasyntynyt normaalisti sujuneen raskauden ja synnytyksen jälkeen. Äitiä ja vastasyntynyttä seurataan synnytysosastolla noin kuusi tuntia synnytyksen jälkeen ennen hotelliin siirtymistä.

– Pääsemme potilashotellissa jatkojalostamaan Perhepesän mallia edelleen, ja perheille miellyttävämmässä ympäristössä. Tavoitteena on hyvä asiakaskokemus ja perheiden itsenäinen selviytyminen vanhempina, sanoo osastonhoitaja Maarit Männistö tiedotteessa.

Vauvamyönteisyys hoidon tavoitteena

Potilashotellissa on sitouduttu WHO:n ja Unicefin vauvamyönteisyysohjelmaan, jonka tavoitteena on imetyksen edistäminen, suojeleminen ja tukeminen. Siellä äiti ja kumppani saavat olla rauhassa yhdessä vauvaan tutustuen. Perhe hoitaa itse vauvaansa.

Hoitajia potilashotellissa on ympäri vuorokauden. He neuvovat, ohjaavat ja auttavat tarvittaessa useamman kerran ennen kotiutumista hoitotapaamisella. Lastenlääkäri tulee potilashotelliin tarkastamaan vauvan ennen kotiutumista. Hoitoaika on yleensä yhdestä kahteen vuorokautta.

Hotelli ei vielä ole hinnoitellut synnyttäjien tiloja

HUS joutui luopumaan Kätilöopiston sairaalan tiloista sisäilmaongelmien takia. Päätös tulee lisäämään synnytysten määrää Naistenklinikalla merkittävästi. Potilashotelli on siten tervetullut mahdollisuus lisätä synnytystoiminnan joustavuutta eri tilanteissa.

Meilahden Cumuluksen potilashotellin hintoja ei ole vielä määritelty, mutta asiakkaille hinta tulee olemaan suurin piirtein sama kuin vuodeosastohoidon hinta. Puoliso tai äidin tukihenkilö voi myös yöpyä potilashotellissa.  HUS saa hotellista käyttöönsä kaikkiaan noin 20 huonetta.

Naistenklinikan sisäsilmaongelmat nousivat julkisuuteen aiemmin elokuussa Helsingin Sanomien uutisessa.

HUSin teettämien tutkimusten mukaan suuria sisäilmaongelmia ei kuitenkaan ole.

HUS: Korjattavissa tiloissa ei synnytystoimintaa

HYKSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinosen mukaan Naistenklinikalta ei löytynyt yhtä vakavia ongelmia kuin Kätilöopiston sairaalasta.

– Nämä nyt löytyneet vauriot eivät koske synnytyssaleja. Odottavat äidit voivat turvallisin mielin tulla Naistenklinikalle synnyttämään. Henkilökunnalle haluan sanoa, että korjaamme tilat tarkasti näiden suositusten mukaan, jotta oireilevien määrä saadaan minimoitua, Heinonen sanoi HUSin tiedotteessa.

Sisäilman osalta on Naistenklinikalla pidetty useita sisäympäristöinfoja tehdyistä tutkimuksista osastotunneilla.

– Osastotuntien infoissa olemme kertoneet näistä Swecon tekemistä ja tulevista tutkimuksista, sekä tulevista tai käynnissä olevista korjaushankkeista. Infotilaisuuksissa ilmapiiri on ollut rauhallinen ja henkilökunta on ollut tyytyväistä, kertoo erikoissuunnittelija Krista Kopola HUS-Tilakeskuksesta.

– Nyt havaitut Naistenklinikan sisäilmaongelmat ja niihin liittyvät korjaustyöt ovat tavanomaisia iäkkäissä kiinteistöissä. Korjaustöiden ajoitusta ja tekemistä on kuitenkin haluttu aikaistaa Kätilöopiston sairaalasta luopumisen vuoksi, Seppo Heinonen totesi.

VILLE MIETTINEN

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.