HSY:n keräämä muovijäte päätyy Fortumin muovijalostuslaitokselle Riihimäelle. (Kuva: Markku Vento)

Muovipakkausten keräys laajentuu syyskuun alusta. Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n keräykseen voivat liittyä kaikki pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asuinkiinteistöt. Muovipakkauksia ovat muun muassa sampoopullot, jogurttipurkit, muovipussit sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset.

Muovipakkausten keräyksellä kiinteistöt voivat vähentää jätekustannuksia ja edistää materiaalikierrätystä. Muovipakkausten keräys maksaa kolmanneksen vähemmän kuin sekajätteen keräys.

HSY aloitti vuoden 2016 keväällä muovipakkausten keräyksen rajallisena kokeiluna noin 3200 kiinteistöltä. Nyt muovikeräyksen piiriin pääsee siis liittymään vapaasti.

– On tärkeää, että muovipakkausten keräysastiaan laitetaan oikeaa jätettä. Siten saamme materiaalin mahdollisimman hyvin kiertoon. Jotta asukkaat tunnistavat muovipakkaukset, HSY:ltä voi tilata kuvallisen lajitteluohjeen, myös ruotsiksi ja englanniksi. Toivomme, että isännöitsijät tilaavat meiltä lisäksi maksuttoman kuvallisen ohjeen jätetilaan ja porrastiedotteen rappukäytävään, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Johanna Rusanen.

Muovipakkauksen keräysastiaan saa laittaa erilaisia elintarvikepakkauksia, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset. Pesuaine-, sampoo- ja saippuapakkaukset sekä muovipullot, -kanisterit ja -purkit ovat myös muovipakkauksia. Näiden lisäksi astiaan voi laittaa muovikassit, -pussit ja -kääreet.

HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/jateopas voi tarkistaa, kuuluuko jäte muovipakkausten keräysastiaan.

Kerätystä muovista kukkaruukkuja ja ämpäreitä

Muovipakkaukset käytetään uusien muovituotteiden raaka-aineena. Näin materiaali saadaan uudelleen kiertoon, osaksi kiertotaloutta. Muovipakkausten hyödyntämisestä vastaa Suomen Uusiomuovi Oy. Se edustaa yrityksiä, jotka pakkaavat tai tuovat pakattuja tuotteita Suomeen.

Kerätyt muovipakkaukset kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovinjalostuslaitokselle käsiteltäväksi ja sieltä teollisuudelle kierrätettäväksi. Kerätystä muovista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, kukkaruukkuja ja ämpäreitä.

 

FAKTALAATIKKO

Muovipakkausten keräykseen saa laittaa

– elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset

– pesuaine-, sampoo- ja saippuapakkaukset

– muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä

– muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Muovipakkausten keräykseen ei saa laittaa

– muita muoviesineitä kuten leluja tai muita materiaaleja kuten lahjapaperia

– PVC-pakkauksia, ne tunnistaa merkinnästä 03

– vaarallisten aineiden jäämiä, kuten maalia, kemikaaleja, öljyä tai lääkkeitä, sisältäviä purkkeja ja tölkkejä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  1. Jostain luin, että suomalaiset ovat huonoja kierrättämään muovia?!
    Jospa niitä kirrätyspisteitä olisi hyvin tarjolla ja helpoissa paikoissa, eikä tarvitsisi lähtemällä lähteä viemään jonnekkin muovijätteitä niin… Luulenpa, että me suomalaiset olisimme maailman huippulla tässäkin asiassa.!!!