Rahaa ei voi jakaa, kun sitä ei ole, Jari Koskinen muistutti. (Arkistokuva: Henri Salonen)

Kuntataloudessa ei ole yhtään jakovaraa, muistutti Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen puheenvuorossaan avatessaan vuoden 2017 Kuntajohtajapäivät Vantaalla.

– En ymmärrä, miten voisimme jakaa rahaa, kun sitä ei ole, Koskinen sanoi puheessaan.

Koskinen muistuttaa, että maan hallitus on tehnyt kuntataloutta koskevia päätöksiä, joiden vaikutuksista ei ole vielä riittävää tietoa.

Hallituskaudelle on linjattu erilaisia kuntien menoja karsivia ja tuloja lisääviä toimia osana julkisen talouden sopeuttamista yhteensä runsaalla 700 miljoonalla eurolla, ja Koskisen mukaan Kuntaliitto tukee tätä tavoitetta.

– Kesäkuussa toteutetun kuntakyselyn mukaan tavoitelluista säästöistä on tässä vaiheessa koossa vain noin 220 miljoonaa euroa. Kuten Kuntaliiton kysely osoitti, kunnat ovat sopeuttaneet talouttaan merkittävästi myös muilla toimilla ja tämäkin on syytä huomioida. Sopeuttamistyötä pitää jatkaa valtion ja kuntien yhteisin toimin, jotta kuntatalouden kestävyydestä voidaan huolehtia, Koskinen sanoi.

Hän korosti, että kuntia on nyt syytä kuunnella entistäkin herkemmin niin valtionosuusvähennyksiin liittyvien toimenpiteiden mitoituksessa kuin kasvun ja työllisyyden edistämisessä.

– Mahdolliset syksyllä esitettävät veromuutokset on kompensoitava kunnille täysimääräisesti hallitusohjelman mukaisesti. Kuntataloudessa ei ole yhtään jakovaraa, vaan niukkuus jatkuu ja edessä on muun muassa kasvavat investointitarpeet, Koskinen sanoi.

Kuntatalouden tasapaino uhkaa heiketä

Kuntien talous tasapainottui viime vuonna selkeästi, mutta tänä vuonna tilanne on toinen. Kilpailukykysopimukseen liittyvien päätösten vuoksi kunnallisveron tuoton ennakoidaan painuvan miinukselle ja valtionosuuksien vähenevän jopa neljä prosenttia.

– Onneksi varsin vahva alkuvuosi on toistaiseksi kasvattanut lähinnä kuntien yhteisöverotuloja ennakoitua paremmin, mikä tasapainottaa hieman tilannetta. Hallituksen tulee omilla toimillaan varmistaa kuntatalouden kestävyys ja vakaus.

– Näyttää että valtionosuuksia imuroidaan kunnilta paitsi tänä vuonna myös 2018 huomattavasti enemmän kuin mitä kikyn vaikutus on, Koskinen muistutti.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio twiittasi keskiviikkona huomioistaan hallituksen budjettiesityksestä:

VM budjettiesityksestä: Velkaa otetaan vähemmän ja julkinen talous vahvistuu

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *